Împotriva pietonilor indisciplinaţi a fost lansată o versiune 2.0 a anticei ''kanga'', adică un stâlp al infamiei.  De ce acest ''stâlp''? Simplu: feţele oamenilor, după ce au fost surprinse de cameră, vor fi transmise pe ecrane uriaşe care ar trebui să suscite ruşinea celor direct implicaţi, convingându-i – prin acest sistem de a-i face ''faimoşi'' – să se mişte pe străzile oraşelor respectând regulile.

Această nouă tehnologie nu este o noutate în sensul absolut, fiind deja folosită de lanţul de restaurante KFC pentru a grăbi ordinea clienţilor. O altă folosinţă a fost în băile publice. ''Big brotherul'' camerelor de luat vederi, adoptat în unele oraşe, serveşte la împiedicarea furturilor de hârtie igienică, o practică îndeajuns de comună.

Folosirea tehnicii de recunoaştere facială împotriva pietonilor indisciplinaţi a produs deja primele rezultate importante, informează Il Giornale. E suficient să ne gândim la faptul că la Jinan, comandamentul poliţiei stradale a depăşit cu 6.000 numărul amenzilor, cea mai mare parte chiar pentru viciul comun de a nu aştepta verdele la traversarea străzii.

Dar cum funcţionează această nouă tehnologie? La fiecare semafor este instalată o telecameră care fotografiază şi-i menţine în cadru timp de câteva secunde pe delicvenţi. Totul este apoi expediat într-o bază de date accesibilă a poliţiei, care ajută să se afle identitatea infractorilor graţie unui sistem care duce la datele anagrafice personale. Sunt suficiente 20 de minute pentru a ajunge la cel vinovat. Şi amenzile? Dincolo de ruşinea de a fi catalogat drept un cetăţean iresponsabil, alternativele sunt 3: să plăteşti o amendă echivalentul a 3 dolari, să urmezi un mini-curs de 30 de minute asupra importanţei respectării codului stradal sau o colaborare de 20 de minute cu poliţa la dirijarea traficului.