Viaţă grea pentru pietonii care traversează pe roşu. Recunoaşterea facială şi expunerea chipului pe ecrane uriaşe

Viaţă grea pentru pietonii care traversează pe roşu. Recunoaşterea facială şi expunerea chipului pe ecrane uriaşe

O privire la drepta, una la stânga şi se trece pe roşu. Un comportament care caracterizează un anumit număr de pietoni, convinşi că se descurcă. Dar de astăzi nu va mai fi aşa. La Henan, oraş de 6 milioane de locuitori, situat la nord-estul Chinei, autorităţile locale tocmai ce au adoptat o tehnologie finalizată să afle încălcările celei mai elementare reguli ale codului stradal. În ce fel? Prin intermediul unei tehnici de recunoaştere facială. "Big brother" în toată regula.

Împotriva pietonilor indisciplinaţi a fost lansată o versiune 2.0 a anticei ''kanga'', adică un stâlp al infamiei.  De ce acest ''stâlp''? Simplu: feţele oamenilor, după ce au fost surprinse de cameră, vor fi transmise pe ecrane uriaşe care ar trebui să suscite ruşinea celor direct implicaţi, convingându-i - prin acest sistem de a-i face ''faimoşi'' - să se mişte pe străzile oraşelor respectând regulile.

Această nouă tehnologie nu este o noutate în sensul absolut, fiind deja folosită de lanţul de restaurante KFC pentru a grăbi ordinea clienţilor. O altă folosinţă a fost în băile publice. ''Big brotherul'' camerelor de luat vederi, adoptat în unele oraşe, serveşte la împiedicarea furturilor de hârtie igienică, o practică îndeajuns de comună.

Folosirea tehnicii de recunoaştere facială împotriva pietonilor indisciplinaţi a produs deja primele rezultate importante, informează Il Giornale. E suficient să ne gândim la faptul că la Jinan, comandamentul poliţiei stradale a depăşit cu 6.000 numărul amenzilor, cea mai mare parte chiar pentru viciul comun de a nu aştepta verdele la traversarea străzii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dar cum funcţionează această nouă tehnologie? La fiecare semafor este instalată o telecameră care fotografiază şi-i menţine în cadru timp de câteva secunde pe delicvenţi. Totul este apoi expediat într-o bază de date accesibilă a poliţiei, care ajută să se afle identitatea infractorilor graţie unui sistem care duce la datele anagrafice personale. Sunt suficiente 20 de minute pentru a ajunge la cel vinovat. Şi amenzile? Dincolo de ruşinea de a fi catalogat drept un cetăţean iresponsabil, alternativele sunt 3: să plăteşti o amendă echivalentul a 3 dolari, să urmezi un mini-curs de 30 de minute asupra importanţei respectării codului stradal sau o colaborare de 20 de minute cu poliţa la dirijarea traficului.