Evenimentul Zilei > International > Viața dublă a lui Jack Barsky, un agent KGB care a păcălit sistemul
Viața dublă a lui Jack Barsky, un agent KGB care a păcălit sistemul

Viața dublă a lui Jack Barsky, un agent KGB care a păcălit sistemul

Povestea de viață a unui cetățean din Germania de Est, care timp de 20 de ani a spionat Statele Unite în favoarea KGB-ului, impresionează și acum.

Barsky este considerat ultimul spion sovietic din SUA. Acesta a fost arestat în mai 1997, mult după destrămarea URSS. Când l-au prins, omul era un american blond, de 47 de ani, căsătorit, cu copil. 

Rutina lui era una extrem de complicată. În fiecare dimineaţă mergea la serviciu, juca baschetball cu fiica în grădină, iar în weekend îşi învita vecinii la frigărui. Doar un observator fin şi-ar fi putut da seama că are un uşor accent străin. Barsky ar fi continuat să ducă această viaţă dublă, dacă fostul agent KGB Vasili Mitrohin, care a evadat în 1992 la Londra, n-ar fi expus identităţile a mii de agenţi KGB care operau pe glob, scrie Daily Mail. 

FBI-ul l-a urmărit pe Barsky, plasându-i microfoane în sufragerie şi în bucătărie, spionându-l prin binoclu sau chiar cumpărând casa vecină pentru a-l avea sub ochi. Era interesat, cu precădere, de spionajul economic. În 1988, KGB-ul l-a chemat insistent în URSS, iar Barsky a trebuit să aleagă între Chelsea, fiica nou-născută în SUA, şi Matthias, fiul din Berlin. „Fata avea mai multă nevoie de mine”, spune el.

Dar, cel mai probabil, înflăcăratul comunist Albercht Dittrich, care considera marxismul drept „stare naturală”, se transformase irevocabil în Jack Barsky, omul care se bucura de posibilităţile nelimitale ale Americii capitaliste, comentează Spiegel. Fostul spion KGB, care în prezent locuieşte în SUA, fiind căsătorit a treia oară, recunoaşte că modul său de a se exprima franc l-a ajutat enorm. „Cei mai oneşti oameni spun cele mai bune minciuni”, spune el. 

Barsky are acum 67 de ani și povestește că a reușit să scape de KGB în momentul în care a spus că e grav bolnav pentru a putea o viață alături de familie.