Viața complexă pe Pământ ar putea fi mult mai veche decât se credea
- Livia Bardas
- 29 iulie 2024, 11:30
Un grup de oameni de știință afirmă că au găsit noi dovezi care să le susțină teoria conform căreia viața complexă pe Pământ ar fi putut începe cu 1,5 miliarde de ani mai devreme decât se credea.
Echipa a găsit dovezi în roci ce indică condițiile de mediu pentru viața animală acum 2,1 miliarde de ani.
Dar ei spun că organismele au fost limitate la o mare interioară, nu s-au răspândit la nivel global și au dispărut în cele din urmă.
Ideile reprezintă o mare abatere de la gândirea convențională și nu toți oamenii de știință sunt de acord.
Viața complexă de pe Pământ
Majoritatea experților cred că viața animală a început în urmă cu aproximativ 635 de milioane de ani.
Cercetarea se adaugă unei dezbateri continue cu privire la faptul dacă formațiunile inexplicabile până în prezent găsite în Franceville, Gabon, sunt de fapt fosile sau nu.
Oamenii de știință au analizat rocile din jurul formațiunilor pentru a vedea dacă acestea conțin substanțe nutritive precum oxigenul și fosforul care ar fi putut susține viața.
Profesorul Ernest Chi Fru de la Universitatea Cardiff a lucrat cu o echipă internațională de oameni de știință.
El a declarat că, dacă teoria sa este corectă, aceste forme de viață ar fi fost similare cu mucegaiul slime. Acesta este un organism unicelular fără creier care se reproduce cu spori.
Dar profesorul Graham Shields de la University College London spune că a avut unele rezerve.
„Nu sunt împotriva ideii că în urmă cu 2,1 miliarde de ani existau mai mulți nutrienți. Dar nu sunt convins că acest lucru ar putea duce la diversificare pentru a forma viață complexă”, a spus el, sugerând că sunt necesare mai multe dovezi.
Profesorul Chi Fru a declarat că munca sa a contribuit la dovedirea ideilor despre procesele care creează viața pe Pământ.
„Spunem, uite, există fosile aici, există oxigen, a stimulat apariția primelor organisme vii complexe”, a spus el.
„Vedem același proces ca în perioada cambriană, acum 635 de milioane de ani - ne ajută să susținem acest lucru. Ne ajută să înțelegem, în cele din urmă, de unde venim cu toții”, a adăugat el.
Originile vieții complexe
Primul indiciu că viața complexă ar fi putut începe mai devreme decât se credea a apărut în urmă cu aproximativ 10 ani, odată cu descoperirea a ceea ce se numește formațiunea Francevillian.
Profesorul și colegii săi au afirmat că formațiunea era alcătuită din fosile care indicau dovezi de viață care se putea „mișca”.
Descoperirile nu au fost acceptate de toți oamenii de știință.
Pentru mai multe dovezi, profesorul Chi Fru și echipa sa au analizat acum carote sedimentare extrase din roca din Gabon.
Chimia rocii a demonstrat că un „laborator” pentru viață a fost creat chiar înainte de apariția formațiunii.
Ei cred că nivelurile ridicate de oxigen și fosfor au fost generate de ciocnirea sub apă a două plăci continentale. Acest lucru a generat activitate vulcanică.
Coliziunea a tăiat o secțiune de apă din oceane, creând o „mare interioară marină de mică adâncime bogată în nutrienți”.
Profesorul Chi Fru spune că acest mediu protejat a avut condițiile necesare pentru a permite fotosinteza. Acest fapt a condus la cantități semnificative de oxigen în apă.
„Acest lucru ar fi furnizat suficientă energie pentru a promova creșterea dimensiunii corpului și un comportament mai complex observat la formele de viață primitive, simple, asemănătoare animalelor, cum ar fi cele găsite în fosilele din această perioadă”, a spus el.
Elias Rugen, doctorand la Muzeul de Istorie Naturală, a fost de acord cu unele dintre concluzii. El a spus că este clar că „ciclurile oceanice ale carbonului, azotului, fierului și fosforului făceau ceva fără precedent în acest moment al istoriei Pământului”.
„Nimic nu spune că viața biologică complexă nu ar fi putut apărea și prospera încă de acum 2 miliarde de ani”, a spus el. Însă, a adăugat că sunt necesare mai multe dovezi pentru a susține teoriile, conform BBC.