VEZI unde îşi fac americanii baze secrete pentru drone

VEZI unde îşi fac americanii baze secrete pentru drone

Administraţia Obama a construit reţele secrete de baze pentru drone, în Cornul Africii şi în Peninsula Arabică, în cadrul operaţiunilor de luptă anti-terorism. Noile instalaţii fac parte dintr-o campanie mai agresivă a SUA privind atacarea reprezentanţilor reţelei Al Qaida din Somalia şi Yemen, susţin oficiali de la Washington.

Una dintre aceste baze secrete s-ar afla în Etiopia, stat aliat al americanilor în lupta împotriva al-Shabab, gruparea militantă somaleză care controlează o bună parte a ţării, scrie Washington Post. O alta se află în insulele Seychelles, din Oceanul Indian, unde o mică flotă de drone a reluat în această lună operaţiunile, după ce o misiune experimentală a demonstrat că avioanele fără pilot plecate din Seychelles pot patrula în Somalia.

Armata SUA a comandat zboruri cu drone deasupra Somaliei şi Yemenului de la baze din Djibouti, în timp ce CIA construieşte un aerodrom secret în Peninsula Arabă pentru desfăşurarea de drone deasupra teritoriului yemenit, mai scrie ziarul american. Nu mai este un secret că guvernul de la Washington foloseşte frecvent drone pentru a comite atacuri în state ca Afganistan, Irak, Libia, Pakistan, Somalia şi Yemen.

Negocierile care s-au derulat înainte de stabilrea bazei din Seychelles demonstrează eforturile SUA de a-şi extinde operaţiunile cu drone. Potrivit cablogramelor făcute publice  de site-ul WikiLeaks, americanii le-ar fi cerut autorităţilor din Seychelles să păstreze secretul asupra misiunilor antiteroriste.

Ne puteți urmări și pe Google News