Miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană au aprobat recomandări către Comisia Europeană privind sancţiuni pentru deficit excesiv împotriva Ungariei, a declarat pentru AFP un diplomat european citat de Agerpres.

Decizia a fost adoptată în timpul unei reuniuni la Bruxelles, iar aceste sancţiuni ar putea lua forma unei îngheţări a subvenţiilor europene, în special a fondurilor de coeziune ale Uniunii Europene.
Îngrijorări privind strategia economică și politică
Comisia a considerat că Ungaria nu a depus suficiente eforturi pentru a-şi corecta deficitul public. Bruxelles-ul estimează că deficitul din 2011 a fost, tehnic, sub limita de 3% din Produsul Intern Brut naţional, maximul tolerat în UE, dar menţionează că această cifră a fost calculată pornind de la elemente excepţionale.

Decizia reprezintă o lovitură pentru premierul ungar Viktor Orban, într-un moment în care ţara sa, care are mari dificultăţi financiare, încearcă să obţină un împrumut de la UE şi FMI.
În timpul reuniunii de marţi a miniştrilor europeni de finanţe, au apărut tensiuni politice între Ungaria şi partenerii săi, conform unei alte surse diplomatice europene. Astfel, se pare că există serioase îngrijorări şi asupra direcţiei politice a Ungariei, nu doar legate de deficitul bugetar.