VEZI cum au risipit americanii 30 de miliarde de dolari în Afganistan şi Irak

VEZI cum au risipit americanii 30 de miliarde de dolari în Afganistan şi Irak

Gestionarea proastă a contractelor încheiate de Pentagon în timpul conflictelor din Irak şi Afganistan, în ultimii zece ani, a dus la risipirea a 30 de miliarde de dolari, susţine o comisie de anchetă a Congresului. Raportul susţine că această gestionare defectuoasă a afectat imaginea SUA în străinătate şi a încurajat corupţia din cele două ţări.

Comisia  a analizat cheltuielile făcute în războaiele din Irak şi Afganistan şisusţine că risipa a intervenit din cauza unei încrederi prea mari acordate contractorilor, a unor planificări defectuoase, dar şi ca urmare a fraudelor, informează BBC.

Într-o scrisoare adresată "Washington Post", autorii documentului avertizează că investiţiile în cele două ţări ar putea fi anihilate după încetarea implicării americane în zonă.

Printre exemplele menţionate în raport se numără o închisoare de 40 de milioane de dolari pentru Irak, pe care Bagdadul nu a dorit-o şi nici nu a fost terminată niciodată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectele finanţate cu banii contribuabililor americani în cele două ţări riscă să eşueze, pentru că autorităţile din cele două ţări nu pot sau nu doresc să le susţină.

În cazul Afganistanului, 300 de milioane de dolari au fost cheltuiţi pe o sofisticată uzină energetică din Kabul, pe care autorităţile de la Kabul nu vor fi capabile să o conducă, în timp ce programul de 11,4 miliarde de dolari destinat forţelor afgane de securitate este puţin probabil să-şi arate eficienţa.

Raportul comisiei va fi publicat mâine, dar autorii textului, printre carefoşti congresmeni şi oficiali guvernamentali, au publicat deja o scrisoare în "Washington Post",  învinovăţind atât nou guvern cât şi contractorii pentru risipa făcută.