Ce rol vor juca triburile în Libia post-Gaddafi

Ce rol vor juca triburile în Libia post-Gaddafi

Libia post-Gaddafi va trebui să stabilească un echilibru între cele cinci- şase triburi şi zecile de sub-triburi existente în prezent în diversele regiuni ale ţării. Hasni Abidi, director la Centrul de Studii şi Cercetare a lumii arabe şi mediteraneene, din Geneva, a explicat, pentru ziarul "Le Monde" cât de importante sunt triburile în Libia.

Potrivit expertului, triburile au avut o dimensiune determinantă în sistemul politic libian după instaurarea Cărţii Verzi a lui Gaddafi (care pune bazele ideologiei politice a liderului de la Tripoli- n.r), la jumătatea anilor '70. "Legătura tribală a devenit astfel singurul soclu de stabilitate, dar şi un refugiu social foarte important. Prin urmare, fundamentul sistemului social în Libia este apartenenţa la trib. În tot acest timp, Cartea Verde promovată de Gaddafi, care ar fi trebuit să fie adoptată de acest sistem tribal, a fost respinsă", a declarat pentru ziarul francez Hasni Abidi.

În pofida acestui lucru, colonelul a reuşit să se menţină la putere timp de patru decenii. Explicaţia dată de expert este aceea că "Gaddafi a ştiut să profite de natura tribală a societăţii libiene, jucând rolul de mediator între diferitele triburi". Liderul de la Tripoli şi-a favorizat însă propriul trib, în special în planul securităţii, cumpărând obedienţa celorlalte, asigurându-le o promovare economică şi socială.

Insurecţia din 17 februarie nu a fost tribală

Ne puteți urmări și pe Google News

"Insurecţia din 17 februarie nu a fost una tribală, ci organizată de activişti şi de tineri. Iar primul reflex al regimului libian a fost să asigure susţinere şefilor de trib, dar şi aceştia au văzut că este vorba de ceva care îi depăşeşte", a comentat Hasni Abidi revoltele din ultimele luni.

El a menţionat că, în această perioadă, au existat opinii diferite în interiorul triburilor: unele doreau susţinerea revoluţiei, iar altele şi-au manifestat sprijinul faţă de regim. Per total însă, marea majoritate a triburilor a ales să susţină revolta, a subliniat expertul.

Întrebat de ziaristul de la "Le Monde" ce rol vor avea triburile în următoarea perioadă, Hasni Abidi a afirmat că ele "vor fi un element cheie în construcţia Libiei". "În primul rând, ele sunt prezente în Consiliul Naţional de Tranziţie, membrii acestui organism fiind aleşi în funcţie de apartenenţa lor la diversele regiuni ale Libiei. Triburile vor fi criteriul indispensabil pentru asigurarea unei anumite coeziuni în ţară", a apreciat expertul. El consideră că riscul unui război civil în Libia va putea fi evitat dacă noul organism care va prelua puterea va ţine cont de acest echilibru tribal şi regional. CITIŢI ŞI:

  • O delegaţie a Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia, invitată în România
  • Unul dintre fiii lui Gaddafi se oferă să medieze un acord de pace în Libia | VIDEO
  • Petrolul Libiei "curge" spre aliaţii rebelilor