Din luna iunie, ursoaica de 11 ani a prezentat simptome care potrivit experţilor semnalau o posibilă sarcină, precum scăderea poftei de mâncare, dilatarea uterului şi o mai mare prezenţă a progesteronului în fecale, fapt ce a suscitat speranţe că Yuan Yuan ar putea deveni curând mamă.

Totuşi, veterinari de specialitate veniţi din China cu misiunea de a examina femela au ajuns la concluzia că nu este vorba de nicio sarcină şi că ursoaica a simulat simptomele, după ce a fost inseminată artificial la sfârşitul lunii martie.

Potrivit presei chineze şi taiwaneze, eventualitatea unei sarcini i-a dat lui Yuan Yuan posibilitatea de a obţine mâncare mai bună şi adăpost, astfel încât organismul ei a putut simula voluntar, sau involuntar, aceste simptome.

Yuan Yuan, care trăieşte la grădina zoologică din Taipei alături de masculul Tuan Tuan, a dat deja naştere unui pui, Yuan Zai, în iulie de 2013, astfel încât ursoaica ştie deja ce avantaje îi poate oferi o sarcină. Posibilitate urmărită cu mari speranţe de responsabilii cu prezervarea acestei specii aflată în pericol grav de dispariţie.

Anul trecut, Ai Hin – o altă femelă de urs panda de la un centru de reproducere din China, care prezenta toate semnele unei gestaţii – a simulat de fapt sarcina pentru a beneficia de atenţia îngrijitorilor şi de mai multă hrană.

Potrivit agenţiei Xinhua, astfel de "sarcini false" nu sunt deloc rare în cazul speciilor ameninţate, iar femelele panda care au beneficiat deja de tratament preferenţial în timpul gestaţiei continuă să manifeste semnele unei sarcini pentru a primi în continuare atenţie.