Compania aeriană low-cost Ryanair a recunoscut, pentru prima oară în 32 de ani, sindicatele companiei într-o încercare de ultim moment pentru a evita prima grevă a piloţilor săi.
Anunţul a convins cel mai mare sindicat al piloţilor din Italia - ANPAC - să suspende greva de patru ore planificată vineri, dar nu este clar dacă şi alte sindicate vor suspenda mişcările de protest planificate pentru săptămâna viitoare în Irlanda şi Portugalia, scrie Agepres.
Recunoaşterea sindicatelor ar fi o schimbare semnificativă pentru Ryanair, dar noi am avut schimbări importante şi înainte. Sperăm şi ne aşteptăm ca aceste structuri să ajungă la un acord cu poliţii noştri la începutul anului viitor, a afirmat O?Leary. Decizia vine după ce piloţii Ryanair din Irlanda, Italia, Germania şi Portugalia au ameninţat cu greve înainte de Crăciun.
Deşi ANPAC a suspendat greva care ar fi urmat să aibă loc vineri, între orele 14.00 - 18.00 GMT, sindicatul FIT-CISL, care reprezintă un număr mai redus de piloţi italieni şi unii membri ai personalului navigant, a anunţat că mişcarea de protest planificată vineri timp de patru ore se va desfăşura. Nu este clar însă dacă vor fi suficiente concediile Ryanair pentru a opri greva de 24 de ore a piloţilor din Irlanda şi Portugalia, programată în 20 decembrie.
ANPAC şi sindicatul irlandez IALPA au cerut întâlniri urgente cu Ryanair, în timp ce alte sindicate îşi analizează poziţiile. Vineri la ora 08.00 GMT, Ryanair a trimis o scrisoare sindicatelor din Irlanda, Portugalia, Marea Britanie, Germania, Italia, Spania, oferind discuţii pentru a recunoaşte sindicatele şi a cere confirmarea că nu vor avea loc greve.
Un purtător de cuvânt al Ryanair a precizat că în cazul în care alte sindicate abordează conducerea pentru recunoaştere, cererile lor vor fi luate în considerare. Sindicatele din Portugalia, Italia şi Irlanda acuză Ryanair, înfiinţată în 1985, că aproximativ 4.000 de piloţi operează în condiţii de lucru nesatisfăcătoare, conform reglementărilor irlandeze.
Profitul net al Ryanair a scăzut cu 2% în trimestrul trei din 2017, după ce compania aeriană low-cost a plătit clienţilor compensaţii de 25 de milioane de euro (29 de milioane de dolari) în urma anulării a mii de zboruri.
Recent, Ryanair a informat că anulează peste 20.000 de zboruri, fiind afectaţi peste 700.000 de clienţi, din cauza numărului insuficient de piloţi. Sindicatele au anunţat că mulţi piloţi au părăsit Ryanair în ultimele luni pentru companiile aeriene rivale, inclusiv Norwegian Air, unde obţin contracte mai sigure, mai bine plătite, şi condiţii de muncă mai bune.
Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa după numărul de pasageri, operează 21 de rute de pe aeroporturile din România, respectiv Timişoara, Bucureşti şi Craiova.
Anul trecut, compania a avut, în România, 2,6 milioane de pasageri, iar pentru acest an estimează o creştere de 40%.