Vestigii din Evul Mediu, descoperite la Alba Iulia

Vestigii din Evul Mediu, descoperite la Alba Iulia

Arheologii au descoperit, în apropierea Catedralei Romano-Catolice a fost descoperit altarul celei mai vechi biserici creştine de pe teritoriul oraşului. Arheologul Daniela Marcu Istrate a apreciat că biserica ar putea fi cea mai veche din Transilvania şi că ea ar putea fi cea în care a slujit episcopul Hierotheus, care a avut misiunea de a creştina populaţia acestei regiuni, în jurul anului 950.

Pentru specialiştii în Evul Mediu, este cea mai spectaculoasă descoperire arheologică realizată în ultimul secol la Alba Iulia. Descoperirea a fost făcută întâmplător, ieri, în timpul unor lucrări de modernizare a reţelei de apă şi a drumului. Altarul se găseşte la o distanţă de circa 24 de metri vest de Catedrala Romano-Catolică. La o adâncime de circa un metru, au fost descoperite ruinele unei abside semicirculare, aparţinând unei biserici medievale timpurii. Arheologii apreciază că a fost vorba despre o construcţie impunătoare. "Se cercetează în continuare. Probabil că săpăturile vor dura câteva luni, mai ales că zona respectivă nu este afectată de lucrările edilitare aflate în derulare în cetate. Din punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice există toată deschiderea. Ei au anunţat deja că doresc extinderea cercetărilor, conservarea in situ şi punerea în valoare a ceea ce este acolo", a declarat directorul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

"O mină de aur"

Gabriel Rustoiu a precizat că pe teritoriul oraşului Alba Iulia au fost descoperite până acum trei cimitire de secol X, contemporane cu biserica, cele mai importante descoperiri, tot de factură creştină, fiind făcute în cimitirul de la Izvorul Împăratului. "Pentru Alba Iulia este o descoperire extraordinară. Cetatea din Alba Iulia este o mină de aur din punct de vedere istoric. Trebuie doar să sapi", a completat Rustoiu. Ruinele acestei biserici au fost descoperite la doar 20 de metri distanţă de templul dedicat zeiţei Nemesis, din perioada romană, ceea ce confirmă o dată în plus faptul că această zonă a fost un sacră timp de două milenii. Cele două locuri sacre descoperite în ultimele săptămâni sunt încadrate în prezent de Catedrala Romano-Catolică, unde se găseşte mormântul lui Iancu de Hunedoara, şi de Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia.

Ne puteți urmări și pe Google News