Primarul Clujului, Emil Boc, a declarat că trebuie găsită o formulă de așa manieră încât pensiile speciale să nu distrugă întregul sistem de pensii.
Primarul Clujului a declarat că nu este de acord cu pensiile speciale și că, mai devreme sau mai târziu, va trebui să se renunțe la acestea.
„În privinţa pensiilor speciale, am fost acela care le-a eliminat şi am mers pe principiul contributivităţii. Sunt convins că mai devreme sau mai târziu tot acolo se va ajunge, pentru că sistemul de pensii viitor nu îşi va putea permite să plătească pensiile speciale la nivelele la care sunt şi care se preconizează a creşte în continuare.”, a declarat Emil Boc, conform B1.
În opinia sa, o măsură potrivită ar fi interzicerea cumulului pensiei cu salariul peste un anumit plafon. De asemenea, Emil Boc a mai susținut că alegerea preşedintelui de consiliu judeţean prin vot direct ar trebui dublată de organizarea de alegeri în două tururi pentru administraţiile locale şi judeţene, altfel, actualul sistem avantajează PSD:
„Voi fi întotdeauna un susţinător al votului direct. Alegerea directă a preşedintelui consiliului judeţean este în consonanţă cu principiile statului de drept. Dar este clar că, din punct e vedere politic, această măsură, dacă nu este dublată de alegerea în două tururi a preşedinţilor de consilii judeţene şi primarii, avantajează partidul cu cei mai mulţi primari şi președinţi de CJ. Pe această cale, PSD încearcă să îşi conserve pierderea pe care a suferit-o la europarlamentare, pe premisa că cei în exerciţiu au prima şansă.”, a subliniat Emil Boc.
Ministerul Finanțelor ia în calcul un nou set de impozitări pentru a spori veniturile la bugetul de stat consolidat.
Pentru a realiza acest proces complex de amortizare financiară ce a fost inițiat de un dezechilibru bugetar între încasarea venitului și efectuarea cheltuielilor, Guvernul ia în calcul, în special, impozitarea progresivă a pensiilor speciale, susțin surse guvernamentale.
„Pensiile de lux sunt niște sume oferite de stat drept recompensă pentru o anumită activitate, afectează foarte mult bugetul de stat. Dacă ne raportăm că pensia medie în România este de aproximativ 1100 lei, iar o persoană încasează chiar de 50 de ori mai mult, se pune întrebarea dacă acest lucru este normal”, a declarat Adrian Benţa, consultant fiscal.