Un studiu recent publicat în revista BMJ Global Health anunță următoarea ipoteză: anticorpii produși în urma unei prime infecții cu coronavirus nu protejează, ba dimpotrivă, fac mai mult rău.
Luca Cegolon, epidemiolog la Spitalul Treviso Marca Spital și primul semnatar al studiului, susține că imunitatea dobândită poate deveni „un bumerang”. Ea ar favoriza reinfecțiile cu simptome mai severe.
”<<Ne-am inspirat pentru această cercetare observând progresul bolii, în special transmisibilitatea ridicată și rata de cazuri severe în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, inclusiv la tineri din Italia, cât și din China, cum este cazul medicului chinez de treizeci de ani din Wuhan, decedat, și de la care a pornit totul>>, explică Luca Cegolon, epidemiolog la Spitalul Treviso Marca Spital și primul semnatar al studiului.
Riscul scăzut de Covid sever-19 în rândul copiilor cu vârsta mai mică de 10 ani i-a determinat pe cercetători să reflecte.
„Copiii au inevitabil mai puțini anticorpi decât adulții și persoanele în vârstă, fiind expuși mai puțin la agenții infecțioși de-a lungul vieții scurte și acest lucru poate explica de ce sunt mai protejați”, notează Cegolon. Fără vaccin pentru familia Coronavirus
Ipoteza studiului italian ridică o anumită îngrijorare și în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor la care toată lumea are speranțe mari.
<<Pentru niciun coronavirus nu a fost niciodată posibil să producă și să comercializeze un vaccin eficient până acum, nici măcar pentru cei periculoși care, precum Sars-CoV-2, provoacă sindroame respiratorii acute severe, și anume Coronavirusul respirator din Orientul Mijlociu (Merc-CoV) și Sars-CoV care a provocat celebra epidemie chineză în 2003 >>, notează Cegolon.
<<Dar, cu siguranță, imunitatea umorală, adică anticorpii produși în urma unei prime infecții – declară Cegolon – nu par să aibă un rol protector. Și, de fapt, coronavirusurile sunt cunoscute ca fiind în măsură de a provoca re-infecții, indiferent de imunitatea dobândită>>, adauga cercetatorul”, potrivit gazetaromânească.ro.
O ipoteză tulburătoare
„<<Dintr-un anumit punct de vedere – conchide Cegolon – nu ne-ar deranja să fim contrazisi, pentru că, dacă s-ar confirma ipoteza noastră, ar exista implicații puternice nu numai pentru terapia cazurilor critice de Covid-19, ci și (în negativ) pentru producerea unui vaccin eficient împotriva Sars-CoV-2>>. Următorul pas în încercarea de a înțelege și mai profund este realizarea unui studiu observațional asupra pacienților care s-au îmbolnăvit.
<<Prevenirea este adevărata cheie>>, mai spune Cegolon. <<Acum, căci datorită căldurii și umidității, răspândirea virusului a încetinit, trebuie să profităm de ea pentru a spori imunitatea înnăscută și a ne echipa pentru toamnă cu intervenții farmacologice care pot proteja ușile de intrare ale virusului, cum ar fi, de exemplu, nasul>>”, anunță gazetaromânească.ro.
Sursa: gazetaromânească.ro.