Vești sumbre de la BNR: Estimările pentru anul 2022 sunt devastatoare. E mai grav decât credeau

Dobândă. Sursa foto: arhiva EVZ

Creștere colosală a ratelor la credite. Dacă în urmă cu circa două luni de zile, indicele ROBOR la trei luni atinsese cea mai mare valoare din anul 2020 până la momentul respectiv, anume de 2,4%, veștile oferite de specialiștii din domeniu sunt extrem de proaste. Indicele ROBOR atinge o valoare record. Anul 2022 se anunță a fi unul greu din mai toate punctele de vedere.

Indicele ROBOR la trei luni se apropie de 3%. Estimările experților din domeniul economic nu sunt deloc bune, însă, aceștia anunțând că, în anul 2022, valoarea acestuia ar putea să întreacă procentul de 4%.

Indicele ROBOR ar putea să treacă de 4% în 2022

Anul viitor, presiunile pe indicele ROBOR vor fi majore. Potrivit analistului economic Adrian Asoltanie, citat de Antena3, acesta va întrece pragul de patru procente. Românii care au făcut credite ipotecare înainte de luna mai a anului 2019 vor avea de achitat rate tot mai mari cu fiecare lună ce trece.

De asemenea, Banca Națională a României (BNR) se pregătește să majoreze din nou dobânda cheie pentru a contracara inflația crescândă, după ce pe durata anului 2021 a crescut-o de la 1,25% la 1,75%.  Într-o astfel de situație, rata medie de 1.500 de lei ar putea să crească și cu suma de 250 de lei.

Rate bancare mai mari cu aproape 300 de lei

Revenind, specialiștii din domeniul financiar spun că în condițiile în care indicele ROBOR va atinge trei procente, un român care a făcut un credit pe o perioadă de 30 de ani în valoare de 300.000 de lei și care în luna noiembrie plătea o rată de 1.538 de lei la un indice de 2,6%, va plăti mai mult cu 78 de lei.

În cazul în care indicele ROBOR va atinge patru procente, potrivit estimărilor pentru anul 2022, același individ va trebui să plătească o rată lunară mai mare cu 261 de lei.

Un alt specialist din domeniu, analistul Adrian Negrescu, a recomandat, anterior, românilor care au credite imobiliare „să îşi refinanțeze împrumuturile pe indicele nou, pe indicele IRCC, acolo unde dobânda a scăzut, e abia la 1,08%, deci condiţii mai bune de creditare pe noile modalități de împrumut”.

Acesta a mai precizat că refinanțarea de credit este o idee aproape imposibilă în acest moment, după ce ratele au crescut înfiorător de mult. „E o misiune aproape imposibilă pentru mulţi români pentru că, din păcate băncile sunt atente la clienți, adică la ceea ce cumpără, adică la evaluările imobilelor respective şi la condițiile de creditare. Vedem ce face BNR că înăsprește politica monetară în speranța de a stăvili inflația, dar asta afectează creditarea care la rândul ei influențează industria imobiliară, sectorul construcțiilor şi se răsfrânge că un tăvălug în toată economia afectând şi creând şi mai multe probleme.

Interogările la ANAF pentru creditele bancare au scăzut cu 37% în octombrie faţă de luna anterioară. Asta este o dovadă concretă a faptului că românii nu îşi mai doresc să îţi ia un credit fiindu-le teamă de ceea ce urmează, ori băncile nu mai acordă credite pentru toată lumea”, a spus Adrian Negrescu.