Persoanele fizice și juridice trebuie să asigure toate construcțiile cu destinația de locuință, înregistrate în evidențele organelor fiscale, din mediul urban sau rural. Vestea proastă este că aceste ploițe obligatorii s-au scumpit iar despăgubirile rămân aceleași.
La propunerea companiilor de asigurări, polița obligatorie de asigurare a locuinței ar urma să crească de la 100 la 130 de lei. Modificările au fost adoptate de parlamentarii din comisia economică a Camerei Deputaților. Tarife mai mari vor fi aplicate doar pentru locuințele de tip A, acele construcții realizate din materiale mai rezistente, din beton armat sau metal.
Pentru locuințele de tip B, ridicate cu materiale mai puțin solide, cum ar fi cele din chirpici, polița de asigurare va rămâne aceeași - 50 de lei. Pentru moment, autoritățile nu vor modifica și valoarea despăgubirilor în caz de calamitate.
Sumele maxime oferite drept garanție sunt între 10 și 20 de mii de euro, în funcție de paguba produsă locuinței
Aceste polițe acoperă daunele produse în urma unor inundații, cutremure sau alunecări de teren. Mai exact, proprietarii de locuințe vor plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie în caz de calamitate naturală, adică inundații, cutremure sau alunecări de teren. Proiectul de lege a fost adoptat de către Parlament, iar legea urmează să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial.
Noua reglementare prevede controale și sancțiuni mai aspre pentru persoanele fizice şi juridice care au obligația să asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcțiile cu destinaţia de locuinţă din mediul urban sau rural. Proiectul de lege ce prevede majorarea contribuției a primit deja votul decisiv din partea Camerei Deputaților
Un român plătea 100 de lei, însă această poliță va ajunge la 130 de lei
Deși prețul poliței a crescut, despăgubirea maximă pe care o pot primi asigurații în caz de cutremur, inundații și alunecări de teren rămâne aceeași, echivalentul a 20.000 de euro.
Potrivit legii, românii care nu dețin o poliță PAD pentru locuința lor pot primi amenzi de până la 500 de lei. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a aplicat nicio amendă pentru încălcarea acestei prevederi legale.
Cristian Roșu, vicepreședinte ASF: „Avem în vedere și această majorare, de care bine spuneți, pentru că tot la nivelul anului 2006-2007, 20.000 de euro reprezenta un apartament de 2 camere, astăzi cu 20.000 de euro poţi să iei o jumătate de garsonieră, dar nu am trecut-o în lege pentru că în zona de dezastre, perioada de primăvară - toamnă sunt perioadele de reînnoire de contracte, toate sumele sunt renegociate, nu ştim la ce nivel ajunge această reasigurare”.
Radu Nechifor, profesor de economie: „Cei 20.000 de euro nu acoperă decât eventuale reparații, cârpeli, nu înlocuirea locuinței cu totul”, a subliniat acesta, potrivit realitatea.net.