Vești proaste pentru Republica Moldova. Șansele pentru aderarea la UE scad tot mai mult

Uniunea Europeană. Sursa foto: Dreamstime.com

Republica Moldova pare că mai are de așteptat pentru a adera la structurile Uniunii Europene. Problema este legată de opoziția Ungariei față de aderarea Ucrainei.

Șansele ca Republica Moldova să primească invitație pentru aderare în Uniunea Europeană scad, pe măsură ce Ungaria se opune aderării Ucrainei. Și în condițiile în care ambele țări ar putea fi tratate la pachet pentru accederea în blocul comunitar. Premierul Viktor Orbán condiționează votul la summitul de săptămâna viitoare de deblocarea fondurilor europene de către executivul comunitar. Surse oficiale din Bruxelles mai spun că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen nu va fi pe ordinea de zi a Consiliului European. Bogdan Isopescu are detalii.

Sursa foto: Arhiva EVZ Viktor Orban

Republica Moldova pare a fi tot mai departe de marele vis: aderarea la Uniunea Europeană

Ungaria este singura țară care se opune invitării Ucrainei în Uniunea Europeană. Motivele invocate oficial de premierul ungar Viktor Orbán țin de situația drepturilor minorităților din Ucraina sau de faptul că statele europene nu ar fi avut încă o discuție strategică despre efectele lărgirii Uniunii. Pe de altă parte, însă, Ungaria face presiuni sau - citez oficialii din Consiliu - Ungaria șantajează Bruxelles-ul cu votul asupra Ucrainei pentru că dorește deblocarea fondurilor europene destinate ei, fonduri blocate pentru că nu a făcut reformele promise, în special în privința respectării statului de drept.

Ungaria are un cui împotriva Ucrainei

Acest vot negativ al Ungariei ar putea influența și invitarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, dacă cele două state vor fi tratate la pachet și nu separat. Dacă Ungaria nu va ceda, cel mai probabil, Ucraina și Republica Moldova vor fi tratate la pachet, pentru că invitarea Republicii Moldova fără Ucraina ar fi o lovitură de imagine mult prea dură pentru Uniunea Europeană. La pachet însă și, în ciuda opoziției Ungariei, Consiliul ar putea găsi o formulă intermediară, cel puțin declarativ, pentru a merge mai departe cu lărgirea.

Viktor Orban susține în continuare că Ucraina nu ar trebui să fie primită în UE. Oficialul acuză statul ucrainean de corupție, cu toate că acesta se află în plin război cu Rusia.

sursa: RADOR Radio România