De la începutul acestui an, donatorii de sânge din România au început să primească tichete de masă în valoare de 280 de lei, iar ca urmare a acestei măsuri, numărul lor a crescut de zece ori. Totuși, Consiliul Europei a eliminat recent aceste stimulente financiare, argumentând că sunt considerate inutile.
Mai exact, la nivel european au fost adoptate noi reguli pentru îmbunătățirea siguranței și calității sângelui, țesuturilor și celulelor utilizate în asistența medicală, precum și pentru a facilita circulația acestora în Uniunea Europeană.
În contextul promovării donației voluntare și neremunerate, s-a stabilit că nu este potrivit să se ofere stimulente financiare donatorilor pentru a încuraja donarea.
Donatorii de sânge din Uniunea Europeană nu vor mai primit stimulente financiare
În schimb, ei pot beneficia de compensații sau rambursări, în conformitate cu legislația fiecărui stat. Implementarea noii reguli va avea loc după ce va fi publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.
În privința României, dr. Narcisa Ionașcu Ispas, șefa Centrului de Transfuzii Vâlcea, a detaliat motivele pentru care consideră că țara noastră nu este în pericol de a se confrunta cu lipsa de sânge și de ce România nu este vizată de noile reguli privind donatorii de sânge.
„Voucherele care se oferă în acest moment nu reprezintă un beneficiu material. Se dau tichete de masă ca să-și cumpere oamenii de mâncare, ca și compensare pentru sângele donat. Nu sunt considerate compensații materiale.
În legislația noastră se specifică faptul că donarea este voluntară, anonimă și neremunerată. Deci, oamenii nu primesc bani, un beneficiu material, ci doar tichete de masă, drept compensare pentru materialul nutrițional pierdut prin donarea de sânge”, a spus medicul pentru Adevărul.
Aceasta a mai subliniat că nu știe dacă există riscul ca aceste vouchere să dispară. Cu toate acestea, în cazul unei astfel de măsuri, numărul donatorilor de sânge ar putea scădea dramatic, iar probabil că am reveni la situațiile critice de dinainte.
Ce alte beneficii mai au cei care donează sânge
Totodată, donatorii de sânge din România mai beneficiază de o serie de facilități, cum ar fi o zi liberă de la locul de muncă, reducere de 50% la tarifele de transport în comun în București, și au acces gratuit la evaluarea medicală, inclusiv la un set de analize care includ analize de biochimie.
La începutul acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care permite donatorilor să beneficieze de scutiri fiscale pentru clădiri și terenuri, cu condiția să doneze sânge de cel puțin trei ori pe an.
Totuși, aplicarea acestui nou act normativ este la discreția consiliilor locale, singurele autorizate să decidă dacă vor acorda reducerea fiscală și în ce măsură o vor implementa.
La nivel european, Franța, Austria, Cehia și Grecia sunt printre țările cu cele mai ridicate rate de donare de sânge, chiar în condițiile în care donatorii nu primesc aceleași stimulente financiare.
În Statele Unite, de exemplu, voucherul poate ajunge până la 10.000 de dolari, iar valoarea acestuia este de până la o sută de dolari pentru o singură donare, dar crește pentru cei care donează în mod regulat.