Vești proaste pentru cei cu salariul minim. Din cauză că sunt netaxabili, cei 200 de lei în plus la salariul minim nu se cuantifică la pensie sau alte indemnizații. În schimb, Angajatorii care vor da 200 de lei în plus lunar, voluntar, celor care sunt plătiți cu salariul minim brut pe țară nu vor datora, în perioada iunie – decembrie 2022, taxe salariale pentru această majorare.
Facilitatea fiscală se va aplica numai angajatorilor care cresc voluntar salariul de la 2.550 de lei la 2.750 de lei (fără a lua în calcul sporurile și alte adaosuri). Măsura se va aplica numai pentru veniturile din salarii din perioada iunie – decembrie 2022 și numai pentru cei încadrați cu normă întreagă.
Scutirea de taxe salariale pentru suma lunară de 200 de lei se va aplica și în cazul celor nou-angajați în perioada iunie – decembrie 2022. De această măsură vor beneficia exclusiv salariații din domeniul privat, nu și bugetarii.
Angajatorii nu sunt obligați să dea această majorare celor cu salariul minim
Angajatorii vor avea posibilitatea, nu și obligația, de a majora salariilor celor care le primesc la nivelul minim pe țară cu 200 lei, fără ca acești bani să facă obiectul vreunei taxări. Deși, efectiv, angajatul va beneficia de creșterea salariului minim cu 200 de lei, această majorare nu se va vedea nici la pensie, nici la orice altă indemizație pe care o poate primi, în aceste cazuri fiind luate în calcul doar veniturile salariale sau celor asimilate lor, respectiv cele asupra cărora se plătește impozitul pe venit și contribuțiile sociale obligatorii.
Foarte important: indemnizația de concediu medical nu va lua în calcul acești 200 de lei primiți în plus, deoarece nici contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS), în valoare de 10%, nu este oprită din această sumă. Astfel, salariatul care beneficiază de o mărire a netului cu 200 de lei începând cu 1 iunie va primi în urma unui concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă aceeași sumă pe care ar fi primit-o și dacă nu ar avea parte de această mărire.
Cei aflaţi în concediul pentru creșterea copilui nu vor lua acești bani
Nici pentru indemnizația aferentă concediului de creștere a copilului (CCC) nu vor fi luați în calcul acești 200 de lei, deoarece la baza calculului indemnizației stau doar veniturile care sunt supuse impozitului pe venit, de 10%, nefiind cazul pentru acești bani. Situația este similară cu cei 400 lei pentru telemuncă, și aceștia tot netaxabili, dacă sunt acordați cât timp salariatul nu lucrează de la sediul companiei.
De reținut: în ipoteza în care salariatul își dă demisia de la locul de muncă unde a primit 200 lei în plus în fiecare lună între iunie și decembrie 2022 și rămâne cu zile de concediu de odihnă aferente acestor luni, la recompensarea lor nu se va ține cont și de acest plus de 200 lei. Astfel, salariatul va primi doar suma aferentă salariului din contractul de muncă pentru fiecare zi de odihnă rămasă neefectuată, scrie avocatnet.