Vești proaste de la medici. Remdesivir este ineficient în cazurile moderate de COVID-19

Medicamentul Remdesivir, despre care se spune că face minuni în tratarea cazurilor grave de COVID-19, are efecte minime în cazul pacienților care prezintă forme moderate ale bolii.

Un studiu realizat de compania Gilead Sciences Inc arată că pacienții care sufereau de forme moderate ale bolii COVID-19 au avut o evoluție bună în primele cinci zile de tratament cu Remdesivir, după care efectele au fost minime. Continuarea tratamentului timp de 10 zile nu a prezentat beneficii şi nu a scurtat în mod semnificativ perioada de internare în spital, conform  acestui nou studiu.

Analiza a fost realizată pe un număr de 600 de pacienţi, iar concluziile au fost publicate vineri, în Journal of the American Medical Association. Materialul arată că pacienţii cu forme moderate ale bolii care au fost trataţi cu acest medicament antiviral timp de 5 zile au avut o şansă semnificativ mai mare de îmbunătăţire a stării de sănătate spre deosebire de pacienții din grupul martor, care au primit un tratament standard.

Cercetătorii care au realizat studiul susțin, însă, că importanţa clinică a beneficiilor aduse de Remdesivir este incertă.

Tratamentul cu Remdesivir este folosit în prima linie a luptei împotriva pandemiei. Medicamentul are efecte beneficie în cazul pacienților spitalizați cu cazuri foarte severe de COVID-19, boala provocată de noul coronavirus. Remdesivir a început să fie utilizat după ce a primit autorizație de utilizare de urgență din partea Administraţiei americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA).

În prima parte a acestei luni, compania Gilead a solicitat aprobarea deplină a FDA pentru Remdesivir.

Remdesivir este un medicament antiviral din clasa analogilor de nucleotide care a fost dezvoltat de Gilead Sciences ca tratament pentru boala virală Ebola și infecțiile cu virusul Marburg. Ulterior, s-a demonstrat că acesta prezintă eficiență împotriva altor virusuri. În prezent, este studiat pentru infecțiile cu SARS-CoV-2 și Henipavirus.

Food and Drug Administration din SUA a autorizat tratamentul de urgență pentru cazurile spitalizate foarte grave la începutul lunii mai 2020, după ce s-a demonstrat că are un efect de scurtare a perioadei de recuperare, dar nu și asupra ratei de supraviețuire.

Achiziție masivă de vaccinuri. Numărul dozelor depășește de patru ori populația

Măști obligatorii și separatoare între elevi. Așa se va face școală pe timpul pandemiei!