Veşti proaste de la Guvern. Vor fi afectați părinții care au copii la creșă şi grădiniță. Această facilitate n-o vor avea nici în 2023

Veşti proaste de la Guvern. Vor fi afectați părinții care au copii la creșă şi grădiniță. Această facilitate n-o vor avea nici în 2023 Sursa foto: Arhiva EVZ

Părinții care au copii la grădiniță şi creșă nu vor avea parte nici în 2023 de acel ajutor care era scăzut din impozitul pe profit. Este vorba despre „Ordonanţa trenuleţ”. 

Facilitatea prin care contribuabilii care efectuau cheltuieli cu grădiniță sau creșa şi puteau să scadă din impozitul pe profit datorat statului cheltuielile cu educaţia timpurie, nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil, va fi suspendată şi în 2023.

Pe perioada suspendării, cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a creşelor şi grădiniţelor aflate în administrarea contribuabililor sunt considerate cheltuieli cu deductibilitate limitată (de natura celor prevăzute la art. 25 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 227/2015) şi intră sub incidenţa limitei de 5% stabilite pentru acestea, aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului.

Facilitatea celor 1.500 de lei pentru creșă sau grădiniță va fi suspendată în continuare

Se prelungeste suspendarea tichetelor pentru  creşele şi grădiniţe, potrivit noile norme aprobate de Guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News

Îniţial „tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, unde sunt reglementate, alături de tichetele de masă, de cele cadou sau de voucherele de vacanță.

Banii nu se pot folosi însă decât pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie.

Nivelul maxim al sumelor acordate sub forma tichetelor de creşă nu poate depăşi suma de 450 de lei pentru o lună, pentru fiecare copil aflat la creşă - 450 de lei fiind cea mai recentă valoare, actualizată printr-o ordonanță dată la finele lui 2021”, se arată în lege.

În ce condiții se pot folosi banii

Banii se pot folosi numai pentru achitarea taxelor la creşa unde este înscris copilul și se acordă, la cerere, unuia dintre părinți sau tutorelui căruia i-a fost încredinţat copilul spre creştere şi educare, pe baza livretului de familie. Așadar, tichetele pot fi folosite la creșe, private sau publice, inclusiv pentru plata bonelor autorizate.

„Suma individuală sub forma tichetelor de creşă se acordă, conform art. 18 alin. (1) din lege, pentru acoperirea parţială sau integrală a taxelor de creşă reprezentând contribuţia lunară a părinţilor/reprezentanţilor legali la suportarea cheltuielilor pentru copiii înscrişi în creşe sau alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară publice, (…) sau, după caz, a contravalorii serviciilor prestate de unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară private sau de bone şi se suportă integral de către angajator”, potrivit normelor, scrie avocatnet.ro.