Coronavirusul nu va dispărea niciodată, iar oamenii vor trebui să se obișnuiască să conviețuiască cu boala COVID-19. Cel mai devreme vom putea reveni la o viață normală abia în următorii doi ani.
Este concluzia la care au ajuns mai mulți experți din Franța și din Marea Britanie, după ce au făcut mai multe analize și studii cu privire la pandemie. Aceștia au atras atenția că boala Covid-19 nu va dispărea niciodată. Cu toate acestea, în opinia lor este posibil ca, într-un an sau doi, omenirea să revină la o viaţă pe cât posibil de apropiată de cea dinainte de 2020.
Consilierul ştiinţific al Guvernului britanic Jeremy Farrar susține că boala COVID este o infecţie endemică acum şi, după părerea sa aceasta nu va dispărea niciodată. Jeremy Farrar, care este membru al Scientific Advisory Group for Emergencies (SAGE) şi director al Wellcome Trust, a declarat pentru BBC 4 că oamenii „trebuie să înveţe să trăiască cu ea”. El a precizat că nivelul transmiterii și perturbarea sistemului de educație nu trebuie să mai continue.
Jeremy Farrar a precizat că Marea Britanie „rămâne foarte vulnerabilă” în faţa variantelor din alte părţi ale lumii. Omul de știință a subliniat că aceste tulpini pot provoca probleme la fel ca și varianta Delta originară din India.
Franța se pregătește pentru valul 4 de pandemie
Pe de altă parte, profesorul Jean-François Delfraissy, consilier ştiinţific al Guvernului francez, susține că oamenii vor reveni la o viaţă normal, asemenea celei de dinainte de pandemie. Dar, atrage atenția acesta, așa ceva nu se va putea petrece mai devreme de anul viitor sau, mai sigur, înainte de anul 2023.
El a declarat vineri pentru BFM TV că Franţa ar putea ajunge la circa 50.000 de cazuri zilnice de infectare cu coronavirus până la începutul lunii viitoare.
Comentariile profesorului Jean-François Delfraissy vin după ce, joi, a declarat că al patrulea val de infecţii în Franţa este aşteptat să afecteze spitalele în a doua parte a lunii august.
Bilanțul COVID-19
Franţa a înregistrat aproximativ 6 milioane de cazuri de Covid-19, de la începutul pandemiei, şi mai mult de 111.700 de decese asociate. De cealaltă parte, bilanţul în Marea Britanie a depăşit pragul de 5,6 milioane de contaminări şi 129.000 de decese asociate.
La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus în Wuhan (China), la finalul anului 2019, au fost înregistrate mai mult de 192 de milioane de cazuri de infectare şi peste 4,1 milioane de decese.
La nivel global au fost administrate peste 3,75 miliarde de doze de vaccin anti-Covid, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.