Vești importante pentru milioane de români! Cum primești bani de la stat în 2020

Venitul minim garantat, alocația pentru susținerea familiei și ajutorul de încălzire se acordă și în acest an familiilor cu venituri mici.

Guvernanții au decis să acorde dreptul cât mai multor persoane de a beneficia de ajutoarele sociale, încă de la începutul acestui an.

Astfel, familiile și persoanele singure au dreptul la un venit minim garantat ca formă de asistență socială, al cărui nivel se raportează la indicatorul social de referință (ISR, în cuantum de 500 de lei), și are următoarele valori: – 0,283 ISR (141,5 lei) pentru persoana singură; – 0,510 ISR (255 de lei) pentru familiile formate din două persoane; – 0,714 ISR (357 de lei) pentru familiile formate din trei persoane; – 0,884 ISR (442 de lei) pentru familiile formate din patru persoane; – 1,054 ISR (527 de lei) pentru familiile formate din cinci persoane; – câte 0,073 ISR (36,5 lei) pentru fiecare altă persoană peste numărul de cinci persoane, care face parte din familie.

Persoanele care beneficiază de ajutor social sunt obligate să presteze lunar, la cererea primarului, acțiuni și lucrări locale.

Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între aceste niveluri şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure. Practic, acest ajutor reprezintă o suplimentare a venitului net al solicitantului (persoana singură sau familia), potrivit jurnalmm.ro.

Alocația pentru susținerea familiei

Ajutorul este primit de către familiile cu venituri reduse care au copii mai mici de 18 ani. Este dat pentru creșterea copiilor și pentru încurajarea acestora de a merge la școală. De această alocație beneficiază inclusiv familiile monoparentale.

Alocația se acordă în bază de cerere, declarație pe proprie răspundere și acte doveditoare privind componența familiei, veniturile și, după caz, frecventarea cursurilor școlare de către copii.

Ajutorul pentru încălzirea locuinței

Ajutorul acoperă o parte din cheltuielile cu încâlzirea locuinței pe parcursul iernii (1 noiembrie - 31 martie) și poate fi solicitat atât de persoanele singure cât și de familii.

Pentru a putea beneficia de acoperirea parțială sau integrală a cheltuielilor cu încălzirea, veniturile trebuie să se situeze în aceste limite:

– în cazul energiei termice: ajutorul poate fi obținut de familiile cu un venit net mediu lunar/membru de până la 1,572 ISR (786 de lei) și de persoanele singure cu un venit net mediu lunar de maximum 2,164 ISR (1.082 de lei); – în cazul gazelor naturale, energiei electrice și lemnelor, cărbunilor și combustibililor petrolieri: limita maximă a venitului net mediu lunar pe persoană singură/familie trebuie să fie, în principiu, de cel mult 1,500 ISR (750 lei); limita superioară a venitului a crescut chiar la începutul acestui an, prin OUG nr. 114/2018, de la 615 lei, cât era înainte.

Indemnizația socială pentru pensionari

Ajutorul se acordă fiecărui pensionar cu o pensie sub nivelul minic. De la 1 septembrie, valoarea minimă este de 704 lei, potrivit avocatnet.ro.