Vești din Spania. 5.000 de cadre medicale sunt infectate cu Covid19. Ce măsuri a luat Guvernul
- Simona Ionescu
- 25 martie 2020, 06:30
La nivel planetar, ieri se înregistraseră 421.187 de cazuri de oameni infectați cu Coronavirus și 18.804 morți. !97 de țări afectate. Spania este, în acest moment, una dintre cele mai lovite. Luni, spaniolii au înregistrat 680 de decedați în 24 de ore. Marea problemă este că numărul cadrelor medicale infectate, deci scoase din ”joc”, a tot crescut până a ajuns la peste 5.000.
Din Spania vin vești. Într-o corespondenţă din Madrid pentru Radio România Actualități, jurnalista Annamaria Damian a relatat care era situața luni, dar și ce măsuri a luat Guvernul spaniol pentru traversa această neagră perioadă. Redăm textul ei, transmis de RADOR.
”Fiecare zi aduce date mai rele decât ziua precedentă. În spatele cifrelor sunt drame, dar şi speranţe, pentru că, aşa cum numărul infectaţilor a crescut în ultimele 24 de ore cu 6 mii, şi cel al persoanelor care au ieşit vindecate din spitale este în creştere. În încercarea de a face faţă epidemiei, Guvernul a adoptat, astăzi, prelungirea stării de urgenţă cu restricţiile implicite de izolare la domiciliu şi evitarea deplasărilor până în Sâmbăta Paştilor catolice. Astfel, autorităţile se asigură că cele câteva milioane de deplasări obişnuite în Săptămâna Mare spaniolă vor fi aproape de zero în acest an şi posibilitatea de răspândire a virusului să fie tot mai redusă.
Medicii, asistenţii şi infirmierii sunt cei mai afectaţi din cauza numărului mare de îmbolnăviri şi a expunerii directe. Peste 5 mii de profesionişti din domeniul medical sunt contagiaţi, iar Ministerul Sănătăţii a recunoscut, astăzi, că una din cauze ar putea fi lipsa echipamentelor de protecţie, într-o primă fază a epidemiei.
Poziția Guvernului spaniol și ce măsuri a luat Maria Jesus Montero, purtătorul de cuvânt al Guvernului, ministru al finanţelor, a declarat: ”Sunt zile extrem de dificile, care solicită eforturile noastre, ale tuturor, ca ţară şi capacitatea noastră de rezistenţă, ca societate. Cred că spaniolii demonstrează acest lucru, precum şi disciplină individuală şi colectivă, pentru a respecta recomandările experţilor. Trebuie să continuăm să rămânem acasă, pentru a proteja grupul cel mai vunerabil - pe bâtrânii noştri - şi pentru ca profesionştii noştri din sistemul medical să câştige un pic de timp”. Pentru persoanele fizice autorizate şi întreprinderile mici şi mijlocii, Guvernul de la Madrid a aprobat amânarea impozitelor şi a plăţii Taxei pe Valoare Adăugată, sau chiar scutirea de impozite în anumite cazuri. Tot din planul de urgenţă face parte şi cea mai recentă măsură a Executivului, alocarea de 300 de milioane de euro pentru serviciile sociale, precum şi a sumei de 20 de miliarde de euro, garanţie pentru creditele pe care firmele le vor cere după această criză a coronavirusului”.