Vești bune pentru românii care vor să muncească în străinătate. Germania relaxează condițiile

Sursa foto: Arhiva EVZ

Germania a anunțat relaxarea reglementărilor privind angajații străini care lucrează în agricultură. Muncitorii români sezonieri vor putea fi astfel printre beneficiarii actualelor reglementări. Decizia a fost emisă miercuri de Guvernul de la Berlin.

Germania relaxează din nou reglementările privind angajaţii străini care lucrează în agricultură, după o decizie similară adoptată anul trecut, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19).

Fără plata prestațiilor sociale timp de 102 zile

Muncitorii străini au permisiunea să se afle în cea mai mare economie europeană, fără a plăti prestaţii sociale, pentru o perioadă de până la 102 zile, faţă de 70 de zile în mod obişnuit. Decizia a fost emisă miercuri de către Guvernul de la Berlin.

Muncitorii români vor deveni astfel și ei beneficiarii actualelor reglementări pentru străinii care lucrează în agricultura germană. În ultimii ani, România a oferit constant muncitori sezonieri care au lucrat în diferite domenii, în Germania.

Muncitorii români sezonieri sunt majoritari în agricultura germană

Potrivit recensământului agricol din 2020, realizat de Institutul German de Statistică, 271.500 de angajați sezonieri au lucrat anul trecut în fermele din Germania.

Numărul românilor estimat și prezentat de Integro Mittelfranken e.V. propune un procent de 66% dintre muncitorii sezonieri din Germania. Actualele măsuri interesează într-un mod direct muncitorii români sezonieri din Germania.

Angajări pe o perioadă mai lungă de timp în agricultură

Germania va permite, de asemenea, lucrătorilor să fie angajaţi pe teritoriul ţării pentru o perioadă mai lungă de timp. Măsura actuală va ajuta semănatul şi recoltarea şi va asigura o bună aprovizionare cu produse interne, a explicat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner.

Reducerea migrării angajaţilor va ajuta de asemenea la reducerea şanselor de infectare transfrontaliere, a mai adăugat oficialul german.

Anul trecut, limita stabilită a fost extinsă la 115 zile. Astfel, aproximativ 270.000 de persoane au fost înregistrate în 2020 ca "lucrători sezonieri" în agricultura germană.

Opoziţia germană susţine că decizia permite companiilor să practice "dumpingul social", adică exploatarea forţei de muncă ieftine din străinătate. Ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner a insistat că măsura este temporară şi reprezintă o excepţie, din cauza pandemiei COVID-19.

Citiți și: Decizie importantă pentru românii care muncesc în străinătate. Anunț oficial de la Ministerul Afacerilor Interne