Evenimentul Zilei > Social > Vești bune pentru cei cu pensiile sub „pragul sărăciei”. Cine va primi a 13-a pensie
Vești bune pentru cei cu pensiile sub „pragul sărăciei”. Cine va primi a 13-a pensie

Vești bune pentru cei cu pensiile sub „pragul sărăciei”. Cine va primi a 13-a pensie

USR a anunțat că s-a pregătit un plan de măsuri sociale printr-un proiect de lege care se referă strict la pensionarii cu venituri mici aflați sub „pragul sărăciei”.  

USR a pregătit un proiect de lege prin care să fie luate mai multe măsuri cu caracter social, astfel încât să crească în primul rând veniturile pensionarilor care au venituri foarte mici, astfel încât să fie peste „pragul sărăciei”.

Aşadar, USR anunţă că a trecut de Biroul Naţional o decizie prin care a fost aprobată punerea la punct a unui proiect de lege prin care este înaintată o soluţie pentru o creştere mai consistentă a pensiilor mici, în detrimentul celor mari.

USR propune:

-tichete de masă în valoare lunară de maxim 300 de lei pentru pensionarii cu venituri sub pragul sărăciei,

-introducerea unei aşa-numite a 13-a pensie, cu valori între 800 şi 250 de lei, în funcţie de venit.

În ceea ce privelte a 13-a pensie, aceasta este o alocare invers proporţională cu veniturile. Măsurile ar duce la un venit lunar de 1.167, care ar depăşi limita privind încadrarea în pragul sărăciei, care pentru anul 2021 a fost calculată la 1.145 de lei, a declarat deputatul Cristian Seidler.

„Acestea se pot realiza cu păstrarea limitei  de cheltuieli publice cu pensiile, la 9,4% din PIB, conform angajamentului asumat în PNRR. 1,9 milioane de oameni ar fi beneficiari”, arată documentul aprobat de forul USR.

Si PSD are o propunere cu privire la a 13-a pensie

PSD anunță că s-ar putea acorda şi a 13-a pensie celor cu venituri mai mici de 1.600 de lei. Aceştia vor primi în luna ianuarie a fiecărui an o suma de bani în valoare de 1.200 de lei. Este un fel de a 13-a pensie pentru cei care încasează puţini bani.

Potrivit fostului ministru al Muncii, Marius Budăi, „Până la urmă, la întâlnirile politice, Marcel Ciolacu a reuşit să impună în gândirea social democrată şi iată că gândim ca începând din prima lună de guvernare, de la 1 ianuarie, să încercăm să rezolvăm din problemele apărute din cauza valului de scumpiri apărute din ultimul timp.

Vine această sumă de 1.200 de lei pentru pensiile cuprinse între 1.000 şi 1.600 lei, vin pentru pensionarii care au pensia minimă, adică 800 lei, vor primi câte 200 lei în fiecare lună de acum încolo, deci pensia minimă practic se va majora cu 200 lei, de la 800 la 1.000 lei”, a declarat Marius Budai.