Pensia pentru condiții deosebite a fost modificată în favoarea angajaților. Cei care au inițiat propunerea legislativă au explicat motivul.
Companiile în care există condiții deosebite de muncă nu au avut timpul și resursele necesare pentru a normaliza situația, deși acest lucru ar fi trebuit să se întâmple de aproximativ un an, spun aceștia.
Inspectorii de muncă au constatat, în urma unor controale, că unele societăți care au condiții deosebite de muncă, cu toate că au făcut progrese în procesul de normalizare a condițiilor de muncă, termenul până la care ar fi trebuit să fie finalizat acest proces este deja depășit, mai ales din cauza lipsei resurselor.
„Angajatorii cu locuri de muncă în condiții deosebite aveau obligația să normalizeze condițiile de muncă, într-o anumitä perioadă de timp, conform prevederilor din domeniul muncii și securității și sănătății în muncă, 31 decembrie 2018 fiind ultimul termen stabilit prin OUG nr 65/2015, care a completat Art 29 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice”, se explică expunerea de motive.
Astfel, pentru a nu suspenda activitatea societăților respective, inițiatorii au propus ca soluție modificarea Legii pensiilor. Ei propun menținerea locurile de muncă în condiții speciale, avizele trebuind să fie înnoite pentru condiții deosebite din 3 în 3 ani.
Altă modificare privește perioada de după data de 31 decembrie a anului 2018 „și data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiții deosebite constituie stagiu de cotizare în condiții deosebite de muncă, pentru care angajatorii datorează, după caz, diferența dintre cota de contribuție de asigurări sociale pentru condiții deosebite de muncă și cea declarată de către aceștia”.