Evenimentul Zilei > Actualitate > Vești bune în cazul comandantului de navă arestat, în Italia, pentru trafic de droguri
Vești bune în cazul comandantului de navă arestat, în Italia, pentru trafic de droguri

Vești bune în cazul comandantului de navă arestat, în Italia, pentru trafic de droguri

Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN) informează că, în urma impactului mediatic din țară, dar și a demersurilor făcute împreună cu Federația Internațională a Transportatorilor (ITF), comandantul de navă, Adrian Florin Tănase, arestat, de peste un an, în Italia pentru trafic de droguri are mari șanse să fie eliberat. Marinarul român a fost, în sfârșit, audiat de autoritățile italiene, care s-ar fi lămurit că nu este vinovat.

În urmă demersurilor făcute de SLN/ITF și impactului mediatic din țară, dar și din zona Catania, la termenul de judecată din 10 decembrie 2019 comandantul Tănase Adrian Florin a fost pentru prima dată ascultat și a putut descrie faptele de la început până la dată arestării, anunță liderul SLN, Adrian Mihăcioiu. El susține că procurorul de caz nu a avut nimic de obiectat și doi dintre membrii echipajului de origine Ukraina și-au retras acuzațiile făcute care îl incriminau pe comandant.

Mai mult, autoritățile italiene au retras ordinul de arest la domiciliu, emis cu aproape un an în urmă împotriva lui. Totuși comandantului Tănase Adrian Florin i se aplică încă restricția de a părăși Italia până la pronunțarea definitivă în dosar, acesta având obligația să se prezinte periodic la secția de poliție arondată domiciliului acestuia. “Următoarele termene sunt fixate pe 11 februarie și 20 martie 2020 când probabil se va termină definitiv calvarul colegului nostru de breaslă”, opinează Adrian Mihălcioiu.

SLN arată că, din clipa în care a fost contactat,  a crezut în nevinovăția marinarului român. „Prin acțiunile și sfaturile primite de la SLN, situația în instanța a suferit o schimbare în bine pentru libertatea comandantului Tănase. Incriminarea navigatorilor este un fenomen larg răspândit în lume, cazurile declarate fiind destul de numeroase și dificil de rezolvat în momentul în care în spatele lor nu se află organizații afiliate ITF”, încheie liderul SLN Adrian Mihălcioiu.

În data de 5 decembrie,  EVZ reda mesajul disperat al unui constănțean, de 64 de ani, comandant de cursă lungă, cerând ajutorul autorităților din țară, el fiind arestat în Italia pentru trafic de droguri, în condițiile în care de fapt ar fi fost sechestrat pe navă de echipaj tocmai pentru a nu împiedica echipajul să încarce 10 tone de droguri la bord. Mai mult, tot el ar fi găsit și o modalitate de a anunța Garda de Coastă italiană care, astfel, a reușit confiscarea drogurilor și arestarea echipajului.