Parlamentul European a aprobat creşterea temporară cu 10 puncte procentuală pentru proiectele dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE).
De această decizie vor beneficia câteva state din Uniune, respectiv România, Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.
"Dacă până acum cofinanţarea României pe un astfel de proiect era de 15% din totalul sumei, de acum aceasta se reduce la 5%, restul de 95% urmând să fie acoperiţi de către Uniunea Europeană. Este o măsură care vine în ajutorul beneficiarilor şi care doreşte să sprijine dezvoltarea regiunilor mai sărace şi predispuse să fie afectate în continuare de criza economică şi financiară", a declarat europarlamentarul Petru Luhan (PPE), membru al Comisiei pentru dezvoltare regională a PE, citat de Agerpres.
"Comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European, din care fac parte, a primit mandatul de a încheia negocierile cât mai rapid cu putinţă, pentru a asigura eficienţa deplină a majorării contribuţiei europene şi pentru a furniza imediat lichidităţi statelor membre", a adăugat europarlamentarul român.
Pentru a intra în vigoare, după ce a fost votat de Parlamentul European, prezentul regulament va fi adoptat în Consiliul Uniunii Europene în 6-7 decembrie.
Potrivit lui Bogdan Mănoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Europene, impactul financiar al acestei măsuri se ridică la circa 714 milioane de euro.