Vestea așteptată de românii care au panouri fotovoltaice. S-a schimbat legea

Fotovoltaice. Sursa foto: EVZ

Prosumatorii nu vor mai fi obligați să aibă montate instalații de stocare. Plenul Camerei Deputaților a adoptat proiectul de modificare a OUG 32/2004 privind eliminarea acestei reguli controversate. În ultimele luni, numeroși români care au panouri fotovoltaice și-au arătat nemulțumirea vizavi de această măsură „abuzivă”.

Prosumatorii nu mai sunt obligați să monteze instalații de stocare lângă fotovoltaice

Conform proiectului inițial, prosumatorii erau nevoiți să aibă instalați de stocare la locul de consum. Eliminarea măsurii a fost adoptată cu 238 de voturi 'pentru', patru voturi 'contra' și patru abțineri.

Vizați în acest caz erau cei care dețin panouri fotovoltaice cu o putere 3 kW sau, după caz, 10.8 kW - în funcţie de tipul de racord, dacă este sau nu trifazat. De asemenea, regula se aplica și în cazul sistemelor de 400 kW şi cu evacuare de putere în reţeaua electrică de interes public.

Astfel, acești prosumatori aveau obligația de a instala capacităţi de stocare până la finalul anului 2027.

Când dispare obligativitatea

Proiectul de lege urmează să promulgat de șeful statului, iar ulterior va publicat în Monitorul Oficial.  În prezent, aproximativ 150.000 de prosumatori sunt înregistrați în țara noastră.

De altfel, calculele arată că sistemele instalate pot atinge 2.000 MW.

Panouri fotovoltaice. Sursa foto: Narupon Promvichai/ Pixabay

În ultimele luni, prosumatorii și-au exprimat nemulțumirea în acest sens. De altfel, experții în energie au susținut că măsura ar fi abuzivă. Totodată, mulți dintre ei precizau că aceasta fi implementată pentru a rotunji veniturile companiilor care produc aceste instalații de stocare.

Revolta românilor care au fotovoltaice

Prosumatorii susțineau că decizia a fost luată fără consultări și o analiză clară.

„Noile obligații prevăzute de lege pentru prosumatori existenți sunt abuzive și realizate într-un mod amatoricesc, doar în scopul de a permite unor firme să și vândă produsele”, preciza un expert în energie.

Mai mult, acestora li se cerea ca instalațiile de stocare să aibă putere de cel puțin 30% din cea a unităților de producție.