Creșterea prețurilor la combustibil nu se mai oprește. Și nu numai în România. Spre exemplu, la anumite stații de alimentare din Germania, litrul de benzină a sărit de 2 euro.
Până acum, prețul mediu pentru benzina premium în 2021 a fost de 1,52 euro. Numai că, încălzire, electricitate, benzină, totul se scumpeste în Germania. Prețurile la energie, în special, continuă să crească.
Acum, primele benzinării germane au spart deja limita magică de doi euro. La Berlin-Schöneberg, litrul de V-Power-Racing costa luni 11 octombrie, 2,09 euro.
Alimentarea cu benzină premium normală este în prezent puțin mai ieftină, deși limita de doi euro este spartă în mod repetat în multe stații de alimentare cu autostradă. În timp ce o serie de stații de alimentare pe autostradă din Bavaria percep deja 1,99 euro pentru un litru de benzină premium, puteți alimenta la o stație de benzină rurală la un „preț de ofertă” de 1,44 euro până la 1,57 euro, scrie ziarulromanesc.de.
În schimb, în München și în zona München, lucrurile arată prost. O scurtă călătorie în Austria s-ar putea chiar să merite. Potrivit ADAC, plătiți în medie 1,33 euro pentru un litru de benzină premium în Austria.
Și în România s-a trecut demult de pragul de 7 lei
Și în România prețurile la benzină și motorină au explodat. Analiștii economici susțin că, în această lună, prețurile pentru benzină și motorină au crescut cu aproximativ 30% față de aceeași lună a anului trecut. S-a trecut demult de 7 lei pe litrul de benzină.
„Creșterea a pornit de la creșterea barilului pe plan extern, de la creșterea cheltuielilor pe care le au operatorii economici din zona de prelucrare a țițeiului, mă refer la creșteri de energie electrică, creșteri ale cheltuielilor de transport și evident, deprecierea monedei naționale. Din punctul meu de vedere este o creștere de 28% – 30% față de perioada anterioară a anului trecut”, au spus analiștii economici.
Această scumpire la carburanți va duce la o majorare a tarifelor percepute de transportatori, iar acest lucru va declanșa o scumpire în lanț. Astfel, se așteaptă ca produsele alimentare se vor scumpi la raft cu până la 4 procente. Specialiștii estimează că vârful maxim al scumpirilor va fi atins undeva în luna decembrie sau la începutul lunii ianuarie.