Aceştia atrag atenţia asupra Spaniei, a cărei situaţie se înrăutăţeşte, ţara având o economie mult mai mare decât aceea a Greciei. Iată ce scrie Morgan Stanley în cea mai recentă notă de informare către clienţi.

Spania nu este Grecia. Mărimea economiei, costul unei soluţii salvatoare, dar şi neîncrederea crescândă privind soluţiile de moment găsite de state sugerează că răspunsul politic trebuie să includă şi câteva reforme la nivel insituţional şi politic, aşteptate încă de la începutul crizei.

Criza se va accentua cel mai probabil pe termen scurt. Agenţiile de rating au prevenit investitorii că ar putea urma noi scăderi de rating (nu doar ratinguri de ţări, ci şi cel al Fondului European de Stabilitate Financiară). În această perioadă, Spania se luptă să-şi păstreze accesul la pieţe.

"Colegii noştri din Europa nu sunt convinşi că suportul din partea EFSF (sau cel oferit de Mecanismul de Stabilitate Financiară) va fi posibil. Pentru a pune capăt acestui ciclu al crizei, este nevoie de paşi concreţi către uniunea fiscală şi ca Banca Centrală Europeană să adopte pentru statele din zona euro rolul pe care Fed îl joacă pentru trezoreria SUA. Se poate ajunge în acest punct, dar probabil că pentru asta este nevoie ca problemele să se accentueze. Dacă aceste acţiuni nu vor avea loc, atunci ne îndreptăm spre un scenariu de destrămare a zonei euro", scriu analiştii Morgan Stanley.

Aceştia mai reamintesc că EFSF şi ESM sunt fonduri de salavare de la care ţările puternic îndatorale, cum ar fi Spania, se aşteaptă să primească bani ieftini. Dar dacă ratingul fondurilor va scădea, atunci costurile ar putea creşte.

Leul a cunoscut recent cea mai proastă perioadă din ultimii ani, depreciindu-se acut faţă de euro, din cauza crizei politice. Accentuarea problemelor în Europa ar putea conduce la o depreciere suplimentară mai ales că investitorii, simţind fudamentele slabe ale monedei, şi-au crescut pariurile pe deprecierea acesteia.