ASF, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, lansează un avertisment dur în România. Hackerii ar putea profita de faptul că toată lumea lucrează de acasă, așacă ASF sugerează noi măsuri de securitate, întrucât și pensiile private ar putea fi în pericol, scrie RomâniaTV.

„Avem un risc cibernetic în creştere pentru pieţele pe care le supraveghem, ca atare venim cu un set de recomandări pentru entităţile din asigurări, piaţa de capital şi pensii private, menite să ţină sub control acest risc”, a declarat directorul Direcţiei de Strategie şi Stabilitate Financiară în cadrul ASF, Valentin Ionescu.

Forma sub care pot profita hackerii în această perioadă este trimiterea de mesaje tip „phishing”.

Hackerii încearcă să inducă în eroare sau să convingă utilizatorii să acceseze un site prin intermediul căruia pot fi sustrase date importante, inclusiv parole de acces.

De asemenea, se pot descărca programe malware, cu scopul de a perturba sau deteriora sistemele informatice sau aplicaţiile utilizate.

Pentru a evita aceste situații neplăcute, este necesară o mentenanță și o administrare atentă a sistemelor informatice. Datele personale ale consumatorilor trebuie protejate.