Cetățenii dintr-o anumită parte a țării se vor bucura să audă că prețul la gigacalorie va rămîâne neschimbat, în timp ce în alte zone a crescut deja.
Preţul gigacaloriei furnizate în sistem centralizat în municipiul Suceava în iarna 2020-2021 nu va creşte, a declarat într-o conferinţă de presă, miercuri, primarul Ion Lungu.
Primarul a precizat că, în prezent, 75% dintre sucevenii racordaţi la sistemul centralizat beneficiază deja de căldură, urmând ca în următoarele zile să înceapă furnizarea şi către restul populaţiei.
„Din cele 48 de puncte termice, 35 furnizează căldură. În urma discuţiilor pe care le-am avut şi dimineaţa asta, la ora 7, cu conducerea Thermonet, m-au asigurat că este posibil ca astăzi să finalizeze şi celelalte puncte termice, astfel încât să avem căldură în întregul oraş.
Sigur mai sunt anumite probleme apărute când s-au făcut aceste probe la cald, ca problema apărută în zona Şcolii 'Ion Creangă'.
Se lucrează acolo şi vom găsi o soluţie să schimbăm o parte din conductă care a cedat la probele care s-au făcut. Sper ca, în perioada cea mai scurtă de timp, până la finele săptămânii acesteia, să avem căldură în întreg oraşul”, a spus Lungu, conform Agerpres.
Unde este cea mai ieftină gigacalorie?
În această iarnă, la Arad, oamenii vor plăti aproximativ 280,77 lei pe gicacalorie, iar la Craiova preţul a rămas acelaşi de anul trecut, 277 lei. La Oradea, gigacaloria costă 276 de lei, iar la Drobeta-Turnu-Severin, 275 de lei.
Ceva mai puţin pentru căldură plătesc sucevenii. Preţul gicacaloriei este de 240 de lei.
La Piteşti, oamenii vor plăti 230 de lei pe gicacalorie, iar cei din Hunedoara vor scoate din buzunar anul acesta, 213,54 lei. Cei mai puţini bani vor scoate din buzunar anul acesta locuitorii din Botoşani, 180,52 lei, informează Antena 3.
Dar cea mai scumpă?
Deşi iarna bucureştenii îngheaţă în apartamente și nu au apă caldă, Primăria Capitalei a propus iarna trecută scumpirea căldurii furnizate de Termoenergetica, fosta RADET. Trebuie spus că municipalitatea acordă o subvenţie de 50% pentru agentul termic.
În luna februarie 2020, ministrul Economiei Virgil Popescu îi cere primarului Capitalei Gabriela Firea să explice de ce plătesc bucureștenii 495,51 lei pe Gigacalorie deși, prin TermoEnergetica, o cumpără cu 196 lei (fără TVA) de la ELCEN. Ministrul a spus că prin subvenția alocată pentru consumatori sunt, de fapt, acoperite pierderi uriașe de pe rețeaua avariată.