Veste extraordinară despre vaccinurile Pfizer si Moderna. Ce se întâmplă după prima doză

Veste extraordinară despre vaccinurile Pfizer si Moderna. Ce se întâmplă după prima doză

Un studiu, realizat de cercetătorii americani cu privire cele două vaccinuri produse de Pfizer și Moderna, confirmă eficiența ridicată a acestora.

Vaccinarea cu serurile Pfizer şi Moderna reduce riscul de infectare cu coronavirus. Acestea devin eficiente la două săptămâni după administrarea primei doze. Este concluzia unui studiu realizat în Statele Unite, în timpul campanie de vaccinare.

Potrivit unui studiu realizat în timpul campaniei de vaccinare din Statele Unite, serurile de la Pfizer şi Moderna reduc riscul de infectare la două săptămâni după administrarea primei doze. Riscul de infectare se reduce la 80% la două săptămâni după administrarea primei doze. Cercetatea a fost realizată de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite. Studiul a evaluat capacitatea acestor două vaccinuri de a proteja împotriva infectării cu noul coronavirus, inclusiv împotriva infecţiilor care nu cauzează simptome.

Potrivit autorilor cercetării, riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 90% la două săptămâni după administrarea dozei de rapel.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiul a fost realizat pe un grup de aproape 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite. Acestea au făcut parte din rândul personalului medical şi al persoanelor cu profesii aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.

Concluziile acestuia, realizat prin folosirea în condiţii reale a celor două vaccinuri, confirmă eficacitatea demonstrată în studiile clinice controlate.

Studiul confirmă eficacitatea vaccinurilor

Studiul CDC a analizat eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi Moderna pe un eşantion de 3.950 de participanţi din şase state federale americane. Aceștia au fost monitorizaţi timp de 13 săptămâni în perioada 14 decembrie 2020 – 13 martie 2021.

„Vaccinurile anti-COVID-19 autorizate, bazate pe tehnologia ARN mesager, oferă o protecţie timpurie, substanţială şi reală împotriva infectării pentru personalul din sistemul nostru naţional de sănătate, angajaţii din profesiile aflate în prima linie de combatere a pandemiei şi salariaţii din sectoarele esenţiale”, a declarat Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Studiul a fost publicat la câteva săptămâni după ce datele obţinute în campania de vaccinare din Israel au sugerat că vaccinul Pfizer-BioNTech are o eficacitate de 94%.

Noua tehnologie ARN mesager, folosită la producerea celor două vaccinuri, foloseşte o formă sintetică a substanţei chimice naturale folosite de post de mesager pentru a instrui celulele să sintetizeze anumite proteine, care mimează fragmente din structura noului coronavirus. În acest fel, sistemul imunitar este învăţat să recunoască şi să atace virusul real atunci când acesta pătrunde în organism.

Câte persoane s-au vaccinat până acum în România

Comitetul naţional pentru vaccinarea anti-COVID-19 informează că, ieri, au fost administrate 52.458 doze de vaccin, dintre care 41.280 - Pfizer, 7.351 - AstraZeneca şi 3.827 - Moderna, potrivit datelor puse la dispoziţie de INSP prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor.

CNCAV arată că 23.664 de persoane au fost vaccinate cu prima doză şi că doza a doua de ser au primit-o 28.794 de persoane.

Până în prezent, de la începutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.965.613 de doze unui număr de 1.963.148 de persoane, dintre care 960.683 au fost imunizate cu o doză şi 1.002.465, cu doza a doua.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 137 de reacţii adverse, 18 de tip local şi 119 de tip general. De la începutul imunizării, s-au înregistrat 10.160 de reacţii adverse la vaccinurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca.