Veste extraordinară pentru economia României. Am intrat într-un club select
- Ionel Sclavone
- 20 septembrie 2020, 22:57
Piaţa de capital din România va fi promovată, oficial, de la statutul de „piață de frontieră” la cel de „piaţă emergentă”, o măsură echivalentă cu aderarea României la UE.
Decizia a fost luată de agenţia de evaluare financiară FTSE Russell și va intra în vigoare începând de luni, 21 septembrie 2020. Momentul va fi marcat la Bursa de Valori Bucureşti printr-o deschidere oficială a şedinţei de tranzacţionare, conform unei postări publicate pe contul oficial de Facebook al instituției.
La evenimentul organizat de BVB sunt așteptați premierul Ludovic Orban și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, președintele preşedintele ASF, Nicu Marcu, dar și reprezentanți ai băncilor și ai instituțiilor financiare și de reglementare.
Potrivit unui comunicat al BVB, FTSE Russell a adoptat această decizie după ce România s-a aflat timp de trei ani pe lista de monitorizare. FTSE Russell a anunţat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piaţă de Frontieră la cel de Piaţă Emergentă Secundară, dar preciza că o decizie finală va deveni efectivă începând cu septembrie 2020.
Președintele de la acea vreme al Consiliului de Administrație al Bursei de Valori București, Lucian Anghel, compara această promovate cu momentului aderării României la Uniunea Europeană.
„Promovarea României la statutul de Piaţă Emergentă poate fi considerată, din punct de vedere economic pentru piaţa de capital, echivalentul momentului aderării României la Uniunea Europeană. România merita să fie promovată pentru că a demonstrat, în repetate rânduri, că este o piaţă funcţională şi accesibilă. Un nou statut înseamnă noi posibilităţi de investiţii”, spunea la vremea respectivă Lucian Anghel.
Printre avantajele noului statut, de „Piață emergentă”, el enumera finanțările atrase din partea unor fonduri de investiții mai mari și oportunitățile de care vor beneficia investitorii români la bursă.
„Fonduri mult mai mari decât cele de până acum şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România şi care gestionează sute de miliarde de euro vor putea să investească în România în următorii ani pentru că până acum aceşti administratori de fonduri erau restricţionaţi, prin prospect, să investească în pieţele de frontieră”, spunea atunci Lucian Anghel.