Iniţiată de 15 senatori PSD şi PNL, propunerea legislativă vizează modificarea art. 2 alin. 3 din OUG 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, informează Agerpres.

Senatorul PNL Mariana Câmpeanu a explicat că a fost eliminată o discriminare care exista între mamele care optau să stea în concediu de creştere a copilului un an şi cele care stăteau doi ani. 

"Cine opta pentru primul an primea 600 lei minim sau 3.400 lei maximum, iar cine opta şi pentru al doilea an primea (n.r. în primul an) 600 de lei minimum sau 1.200 de lei maximum. Cel care opta pentru doi ani primea numai 1.200 de lei maxim şi era o nedreptate, discriminare. Şi am spus: cine optează pentru unul sau doi ani trebuie să primească la fel în primul an – între 600 de lei şi 3.400 de lei, indiferent de opţiune. Acum vor primi la fel, indiferent cum optează. Este o eliminare a unei discriminări, dar este o picătură într-un pahar cu apă, pentru că sunt foarte puţine mame care au dreptul la 3.400 de lei şi optează pentru doi ani. În general se întorc la carieră pentru că au venituri mari", a afirmat Câmpeanu. 

Ea a propus să nu mai existe nicio discriminare şi de la început mamele să primească o indemnizaţie de creştere a copilului în funcţie de veniturile avute – 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni. 

Proiectul, aprobat de Senat în calitate de primă Cameră sesizată cu 99 voturi ''pentru'' şi 6 abţineri, va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz.