Veste bună pentru șoferi. Permisele de conducere eliberate în Republica Moldova și Franța vor fi recunoscute reciproc

peermis auto

Republica Moldova. Permisele de conducere eliberate, începând cu anul 2020, în Republica Moldova și Republica Franceză, vor fi recunoscute reciproc. Executivul de la Chișinău a aprobat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Republicii Franceze cu privire la preschimbarea reciprocă a permiselor de conducere. Documentul a fost semnat pe 12 iulie 2024, la Paris.

Șoferii vor putea conduce în cele două state, fără a fi necesară susținerea suplimentară a probei teoretice sau practice

Astfel, Guvernul extinde lista țărilor care acceptă recunoașterea permiselor de conducere pe principii de reciprocitate. Documentul are scopul de a facilita deplasarea rutieră internațională. Totodată, prevederea va permite șoferilor să conducă legal în cele două state. Acest lucru va fi posibil fără susținerea suplimentară a probei teoretice sau practice.

„Aprobarea acordului va permite dreptul de a beneficia de preschimbare reciprocă a permiselor de conducere fără a fi necesară susținerea probei teoretice sau practice a titularului cu permis de conducere pentru vehicule cu mai puțin de zece locuri și cu o greutate totală autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone, cu condiția să fi dobândit domiciliul în statele părților”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, la ședința de Guvern.

Ministrul Afacerilor Interne al Republicii Moldova, Adrian Efros/Sursa foto: gov.md

Ministerul Afacerilor Interne va întreprinde măsurile necesare pentru realizarea prevederilor Acordului. Hotărârea intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Republica Moldova mai are semnate tratate de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere cu Turcia, Italia, Spania, Grecia, Albania, Lituania, dar și o declarație comună de intenție cu Germania privind transcrierea permiselor de conducere.

Relațiile bilaterale moldo-franceze

Relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Franceză au fost stabilite la 11 martie 1992.

Drapelul Republicii Moldova și cei al Franței/Sursa foto: deschide.md

Până în prezent, au fost semnate 15 documente bilaterale care reglementează mai multe domenii de cooperare. Este vorba de domeniul comercial-economic, tehnico-ştiinţific, apărare, protejarea reciprocă a investiţiilor, agricultură şi dezvoltare rurală, transporturi rutiere internaţionale de mărfuri, angajarea reciprocă în câmpul muncii a soţilor/soţiilor agenţilor misiunilor oficiale, etc.