Cei care au credite în euro şi salarii în lei au motive de bucurie. Moneda europeană a continuat să se ieftinească, ajungând ieri la cel mai redus prag din acest an.

Astfel, comparativ cu valoarea anunţată vineri, când cursul de schimb se situa la 4,4612 lei/euro, leul a câştigat luni 1,68 bani (0,38%) în raport cu moneda europeană. Evoluţia cursului de schimb este în concordanţă cu evoluţia valutelor din regiune, iar variaţia acestuia este oarecum normală pentru această perioadă, susţine purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu.

„BNR nu are niciun un barem al cursului, iar variaţia acestuia este oarecum normală pentru această perioadă. Este o variaţie nesemnificativă, de cel mult doi bani, şi este în concordanţă cu ceea ce se întâmplă în regiune”, a declarat- Dan Suciu, citat de Agerpres.

Exportatorii nu se bucură

Moneda europeană a continuat să scadă de la începutul anului, când se apropia de valoarea de 4,54 ron/euro. Pentru românii care câştigă în lei şi îşi plătesc ratele în euro, asta nu poate fi decât un motiv de bucurie, întrucât cheltuiesc mai puţini bani pentru plata creditelor. Pe de altă parte, exportatorii suferă, fiindcă ei sunt avantajaţi de un leu slab, care le aduce încasări mai mari în conturi.

Raportat la dolarul american, moneda naţională a stagnat, cotaţia fiind aceeaşi de vineri, adică 4,0459 lei/dolar. Aceeaşi situaţie s-a înregistrat şi în privinţa francului elveţian, cursul de schimb rămânând la 4,1051 lei. În schimb, şi gramul de aur e în cădere, ajungând la 171,1302 lei, de la 172,4570 lei, la finele săptămânii precedente