Florin Cîţu, ministrul Finanțelor, a afirmat, joi, că inflația nu va creşte, iar dobânzile vor continua să scadă.
Cum poate să facă asta și care sunt căile economice, ne explică ministrul Florin Cîțu.
„Inflaţia nu va creşte şi dobânzile vor continua să scadă. Au scăzut în fiecare lună anul acesta dobânzile şi vor continua să scadă. Aici, iarăşi, este un atu al României. România mai are loc să împingă economia prin dobânzi. Dobânzile mai au loc să scadă. Rezervele minime obligatorii iarăşi. Deci, lichiditate în economie putem să mai injectăm şi putem să împingem economia", a spus Cîţu.
„Am injectat bani în economie”
De asemenea, ministrul Finanţelor a dat asigurări că economia nu va mai fi închisă, cum s-a întâmplat în primele luni de la declanşarea pandemiei de coronavirus.
„Astăzi, faptul că am trecut prin acea criză, eram în sectorul privat în 2007 - 2008, am învăţat multe şi am studiat foarte mult fenomenul şi al crizelor şi ţin minte când am preluat mandatul că am spus că pregătesc bugetul 'prepare for the worst hope for the best'.
Cam asta era ideea. Risc management, aceasta am făcut. Situaţia arată mult mai bine decât se aşteptau foarte mulţi, pentru că am învăţat o lecţie foarte simplă: banii într-o perioadă de criză trebuie să circule şi dobânzile trebuie să scadă.
Politica fiscală anul acesta, cu ce mă ocup eu, a injectat bani în economie. La 25 octombrie erau aproape 16 miliarde de lei rămaşi la companii prin măsurile fiscale pe care le-am luat noi”, a afirmat ministrul Finanțelor
Florin Cîțu spune că nu va închide economia
„Am mai băgat 3 miliarde de lei în plus TVA faţă de anul trecut....Am luat în calcul cele mai negre scenarii pentru anul viitor.
Ce vreau eu şi am spus din primul moment, nu vom mai închide economia, cum a fost data trecută, două luni de zile, pentru că am învăţat. Şi vă spun că nici atunci nu o închideam dacă găseam rezervele cu ceva în ele.
Nu am găsit nimic în rezerve, dar am învăţat cum să navigăm. Este o perioadă dificilă. Trebuie să trăim cu acest risc, dar nu putem nici să oprim economia.
Atunci prin reguli simple pe care le respectăm eu cred că putem să continuăm", a afirmat Florin Cîţu.
Statele Unite, exemplu pentru România
În altă ordine de idei, şeful de la Finanţe a afirmat că nu crede în educaţia antreprenorială predată în şcoli.
„Cel mai uşor să înveţi să fii antreprenor este să fii antreprenor. Deci, eu nu cred în ore la şcoală de antreprenoriat şi aşa ceva.
Să fii antreprenor, şi aici ar trebui să permitem mai mult. În Statele Unite, aveţi dreptate, la 16 ani, dimineaţa copiii se trezesc şi vând ziare.
În vacanţele de vară se duc şi lucrează în summer camp şi aşa mai departe. Ăsta este sistemul. Este un sistem.
Sau lucrează la McDonald's de la 16 ani. Ideea este că în asta cred mai mult, în a permite tinerilor sau copiilor de a avea astfel de joburi. Aici nu ştiu dacă e nevoie de a birocratiza şi a crea entităţi, SRL-uri", a susţinut Cîţu, potrivit agerpres.ro