Veste bună pentru medici. Decizie fără precedent a Ministerului Sănătăţii

Problema examenului de rezidenţiat pentru absolvenţii facultăţilor de medicină ar putea fi rezolvată, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, dr. Cătălina Poiană.

Problema examenului de rezidenţiat pentru alsolvenţii facultăţilor de medicină ar pute fi rezolvată, susţine preşedintele Colegiului Medicilor din Bucureşti, dr. Cătălina Poiană.

Preşedintele CMB a făcut această afirmaţie, duminică, la UMF „Carol Davila", în contextul în care s-a redus numărul medicilor care pleacă din ţară, mai ales că la examen au venit în acest an şi studenţi şcoliţi în străinătate.

„Statisticile par sa arate ca numarul medicilor care pleaca in ultimul an s-a redus si avem si vesti bune: avem tineri care au facut facultatea in strainatate, care au lucrat in strainatate un an de stagiatura si s-au inscris anul acesta sa dea rezidentiatul in Romania si sa faca rezidentiatul in Romania. Unul dintre acestia a studiat la Cambridge, a facut un an un stagiu intr-un prestigios spital din Marea Britanie, a ajuns acum sa dea rezidentiatul la UMF Carol Davila. Sperantele exista, faptul ca anul acesta sunt mai multe locuri nu poate sa fie decat un lucru bun", a spus dr. Catalina Poiana.

De asemenea, dr. Cătălina Poiană susţine că majorările salariale ar fi doar unul dintre elementele care au contribuit la deciziile celor care au rămas în ţară.

„Intr-adevar, majorarile salariale reprezinta un lucru bun si ceva firesc, dar cred ca nu este singurul element care poate sa tina un medic in tara", spune dr. Poiana.

Totodată, dr. Cătălina Poiană susţine că a fost aplicat un chestionar aplicat medicilor din zona Bucureştiului , iar concluziile sunt promiţătoare, deoarece, aceştia îşi doresc „un statut social si o pozitie in societate care sa fie pe masura pregatirii, a muncii lor, pentru ca nu exista vreo alta profesie in care sa inveti 6 ani in facultate, sa faci un rezidentiat de 5 ani, deci practic sa ai 10 - 11 - 12 ani de pregatire. Isi doresc conditii de munca decente in care sa iti faca activitatea de asistenta medicala si de cercetare, dar si salarii", potrivit dr. Poiana.

Tot la evenimentul de la UMF „carol Davila” secretarul de stat în Ministerul Sănătaţii, dr. Horaţiu Moldovan, a spus că toţi candidaţii la examenul de rezidentiat care obţin punctaj de 60% se pot specializa. Rectorul UMF crede ca peste 1.000 de locuri în plus vor putea fi ocupate de medici.

„Suntem preocupati de a dezvolta resursa umana atat de importanta in sectorul sanitar, ne bazam pe tinerele generatii care, in mod firesc, trebuie sa le inlocuiasca pe cele mai vechi. Intentia si propunerea noastra care se va concretiza este de a gasi pentru toti cei care au peste 60% din punctaj o pozitie astfel incat sa se poata specializa, sa se poata instrui in specialitatile respective", a spus dr. Horatiu Moldovan.

El este de părere şi că rezidenţiatul în spitale private este o variantă de luat in seamă, care se afla în atenţia Ministerului Sănătăţii, atâta timp cât aceste centre beneficiază de baza tehnologică avansată.

„Este o varianta, deoarece spitalele private au baza tehnologica foarte avansata pentru momentul actual. Sa nu uitam faptul ca in aceste spitale, in multe dintre ele, lucreaza si cadre universitare cu foarte multa experienta si abilitate, care au chiar calitatea de conducatori de doctorat, deci au si abilitatea universitar-academica de a coordona aceste specializari", a spus secretarul de stat dr. Horaţiu Moldovan, potrivit ziare.com