Veste bună pentru majoritatea elevilor din România. De luni, se pot întoarce în bănci. Ce se întâmplă cu testarea

Sursa: EVZ

Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, vineri seară, că peste 2,6 milioane de elevi vor merge fizic la şcoală sau la grădiniţă, începând de luni, reprezentând 90% din totalul copiilor din sistemul educaţional.

Cîmpeanu a mai spus că 1.792 de unităţi de învăţământ cu structuri arondate vor fi nevoite să rămână în online deoarece funcţionează în localităţi în care rata de infectare este mai mare de 3 la mie, iar rata de vaccinare este mai mică de 60% în rândul personalului din învăţământ.

„Fac un apel pentru ca şi aceste şcoli, în care învaţă 10% din copiii României, cu sprijinul colegilor cadre didactice şi personal auxiliar şi nedidactic să poată merge la şcoală de săptămâna cealaltă. Este o certitudine, deoarece s-a publicat ordinul comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii care reglementează acest lucru. Nu este nevoie de şedinţă de Guvern. Este oficial, este publicat în Monitorul Oficial”, a mai afirmat ministrul.

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care reglementează cum merg elevii la școală, a fost publicat, în Monitorul Oficial, vineri seara.

Ce se întâmplă cu testarea elevilor în școli

Acesta prevede și testarea în şcoli, respectiv protocolul de urmat în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv.

„Completările vizează modalitatea de testare, este vorba de precizări cu privire la protocolul care se aplică în cazul elevilor care vor fi depistaţi pozitiv în urma testării. Practic, dacă testul de salivă este pozitiv şi se face testul PCR, elevul aduce rezultatul negativ al testului PCR şi poate continua cu prezenţă fizică, dacă nu se face testul PCR, dacă testul PCR confirmă rezultatul testului pe bază de salivă, elevul va rămâne la domiciliu vreme de 14 zile", a declarat Sorin Cîmpeanu, joi într-o conferinţă de presă.

Ministrul a precizat că este foarte posibil ca în ziua de vineri, „fiecărui elev sau copil din grădiniţe să i se pună la dispoziţie două teste pentru săptămâna următoare".

Cîmpeanu a făcut apel la responsabilitatea părinţilor pentru a comunica în timp şi corect rezultatele acestor teste, în beneficiul sănătăţii propriilor copii şi al sănătăţii întregii colectivităţi de elevi în care intră aceşti copii.