Anunțul a fost făcut de Direcția de Sănătate Publică. Duminică valoarea înregistrată a fost de 6,85 de cazuri la mia de locuitori. Această scădere a venit după o săptămână în care rata de infectare a stagnat la puțin peste 7 cazuri la o mie de locuitori.

Rata de infectare în București a înregistrat o creștere continuă din luna februarie. În data de 28 martie aceasta a explodat, ajungându-se la peste 7 infectări la mia de locuitori.

Se pare că după o sâptămână de la adoptarea noilor restricții rata incidența a înregistrat o ușoară creștere.

În cazul unei scăderi mai mari a infectărilor, autoritățile iau în calcul o posibilă relaxare.

Bucureștiul se încadrează în categoria localităților cu restricții de vineri până duminică.

În localitățile în care rata de incidență depășește 7,5 la mia de locuitori, terasele și magazinele se închid la ora 18:00 pe tot parcursul săptămânii.

Restricțiile valabile în zilele de vineri, sâmbătă și duminică

În toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori, se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică în intervalul orar 20.00-5.00, cu următoarele excepţii:

-deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi;

-deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente;
-deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, şi care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;

-deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori decesul unui membru de familie;

Prin excepţie, unităţile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum şi operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane care utilizează autovehicule cu capacitate mai mare de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului auto, şi cei din domeniul transportului rutier de mărfuri care utilizează autovehicule cu masa maximă autorizată de peste 2,4 tone îşi pot desfăşura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Ecxepții de la restricții în Capitală

-cabinetele medicale, inclusiv stomatologice nu sunt afectate de reducerea programului operatorilor economici.

-victimele violenței familiale se pot deplasa la secțiile de poliție sau la centrele de primire, ca de altfel, orice persoană care este în situația de a fi nevoită să iasă din casă pentru a își proteja viața sau integritatea fizică, a sa sau a persoanelor pe care le are în grijă.

-pentru vaccinare, este permisă deplasarea.

-scoaterea animalelor de companie în fața locuinței este permisă, cât timp persoana nu se deplasează în nicio altă parte și prezintă dovada că locuiește în imobilul în fața căruia se află.