Evenimentul Zilei > Actualitate > Veste bună pentru economie. Companiile cu capital francez, tot mai interesate să investească în România
Veste bună pentru economie. Companiile cu capital francez, tot mai interesate să investească în România

Veste bună pentru economie. Companiile cu capital francez, tot mai interesate să investească în România

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a primit luni, 15 martie a.c., vizita E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze la București.
Întâlnirea, organizată la solicitarea Ambasadei Republicii Franceze, a avut ca scop analizarea stadiului cooperării economice dintre cele două state, precum și identificarea modalităților prin care se pot dinamiza relațiile comerciale bilaterale.
 
 „În ciuda provocărilor economice, generate de pandemia COVID-19, numărul companiilor cu capital francez din România a crescut, fiind înregistrate, la sfârșitul lunii ianuarie a acestui an, 9.847 (9.603 în ianuarie 2020) companii franceze, cu un total al capitalului social subscris de 2,38 miliarde de  euro (2,21 miliarde de euro în ianuarie 2020). Numărul companiilor franceze prezente pe piața economică românească reprezintă un indicator important al intensificării relațiilor bilaterale dintre cele două state.
Începând cu luna ianuarie 2022, Franța va prelua, pentru șase luni, Președinția Consiliului Europei, ocazie cu care sunt planificate o serie de evenimente inclusiv cu partea română. Astfel, la Constanța va fi organizat, în luna iunie a acestui an, „Forumul economic franco-român: Poveștile care schimbă jocul”, care va avea ca principale obiective valorizarea potențialului local și regional, dezvoltarea de noi oportunități de afaceri, promovarea expertizei franceze și accentuarea importanței contribuției comunității franco-române în economia celor două state”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
 
„Datorită poziției sale geografice, România poate să devină un hub important pentru mărfurile care vin sau pleacă din Europa. Din punct de vedere logistic, Portul Constanța poate facilita rutele către statele din spațiul comunitar și nu numai. De asemenea, o alternativă foarte competitivă din punct de vedere al costurilor este Fluviul Dunărea, mărfurile putând fi tranzitate foarte ușor către statele din Centrul sau Vestul Europei.
Este foarte important faptul că la nivelul Uniunii Europene există o strategie de dezvoltare a regiunii Dunării, cu accent pe modernizarea infrastructurii fluviale. În acest sens, evenimentul care se va organiza în luna iunie, la Constanța, va fi axat și pe dezvoltarea infrastructurii multi-modală fluvială, companiile franceze având o bogată experiență în acest domeniu”, a declarat  E.S. Doamna Laurence Auer, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Franceze la București.
 
Potrivit datelor ONRC, volumul total al schimburilor comerciale România-Franța era de 7, 25 miliarde de euro, la sfârșitul lunii noiembrie 2020. Franța reprezenta a treia destinație de export a României, cu o pondere 6,6% din total exporturi și a șasea cea mai importanta țară de origine a importurilor, cu o pondere 4,7% din total total. Valoarea totală a investițiilor directe franceze, la sfârșitul anului 2019, era de aproape 5, 5 miliarde de euro.