Uniunea Europeană vrea să introducă un salariu minim pe economie, care să fie calculat diferit de la o țară la alta, în funcție de un criteriu bine stabilit. Din acest punct de vedere, românii care sunt încadrați la minimul pe economie, vor primi bani mai mulți.
După o analiză economică realizată în toate țările din Uniunea Europeană, oficialii de la Strasbourg vor să introducă un salariu minim pe economie, care să țină cont de salariul mediu anual.
În România, salariul minim pe economie ar urma să fie de 780 de euro, ceea ce ar însemna aproximativ 3.800 de lei, cu o creștere semnificativă, față de nivelul din prezent, care este de 3.000 de lei.
Potrivit oficialilor Uniunii Europene, salariul minim se va calcula în funcție de veniturile medii din fiecare țară, și va fi impus la nivelul de 50% din salariul mediu național, care în țara noastră, pentru anul 2024, va fi 7.600 de lei.
Acordul Uniunii Europene
Majoritatea statelor membre ale UE au un salariu minim național legal în deși nivelul, mecanismele de ajustare și acoperirea acestuia variază.
Austria, Danemarca, Finlanda, Italia și Suedia au salarii minime stabilite în cadrul convențiilor colective, în timp ce în Cipru există niveluri legale pentru diferite ocupații.
Țările UE au ajuns la un consens în ceea ce privește salariul minim pe economie. Acesta trebuie să includă asigurarea unor venituri adecvate pentru angajați care să permită acestora și familiilor lor să aibă un nivel de trai decent, protejarea capacității lucrătorilor slab calificați și a tinerilor care își caută un loc de muncă, făcând în același timp ca munca să fie atractivă din punct de vedere financiar, susțin cei de la Jurnalul.
Salariul minim va crește în România
În prezent, salariul minim brut în țara noastră este de 3.000 de lei, din care angajatul primește 1.898 de lei. Restul de bani se plătesc ca impozite sociale, de asigurări de sănătate sau de șomaj. Aceste sume sunt reținute direct de către angajator și virate în bugetele celor trei instituții, respectiv Casa de Pensii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Agenția Națională de Șomaj.
Dacă directiva Uniunii Europene va fi pusă în practică, atunci netul primit de fiecare angajat va crește la 2.250 de lei.
În România există 1,89 milioane de persoane care sunt plătite cu salariul minim brut pe economie.