Veste bună din Orientul Mijlociu

Veste bună din Orientul Mijlociu

Turcia a acordat Egiptului un credit de 2 miliarde de dolari, potrivit ministrului egiptean de finanţe, Mumtaz al-Saeed, aflat în vizită la Istanbul. Această ştire mai calmează temerile legate de noi revolte în zonă, de data aceasta din cauza situaţiei economice precare a populaţiei.

Mumtaz al-Saeed a afirmat pentru Reuters că nu poate încă anunţa dacă finanţarea din partea Turciei include un sprijin bugetar direct. "Am căzut de acord asupra unei finanţări de 2 miliarde de dolari, dar detaliile modului în care va fi structurat acest împrumut încă nu au fost stabilite", a declarat oficialul egiptean.

Ambasada Turciei la Cairo a anunţat că pachetul de finanţare de 2 miliarde de dolari este menit să întărească rezervele valutare ale Egiptului şi să sprijine investiţiile în infrastructură. Jumătate din sumă va fi sub forma unor împrumuturi bilaterale. S-au mai anunţat şi alte ajutoare

Aflat într-o criză gravă de lichidităţi, Egiptul încearcă să obţină de la Fondul Monetar Internaţional un împrumut de 4,8 miliarde de dolari, pentru care negociază în aceste zile. După turbulenţele care au avut loc în această ţară, puţini investitori mai sunt interesaţi să o împrumute, mai ales că nemulţumirea populaţiei nu pare să se fi domolit nici măcar după alegerile prezidenţiale din acest an.

Ne puteți urmări și pe Google News

Egiptul a mai primit şi din alte părţi promisiuni de ajutor. Qatar-ul a anunţat că va acorda un împrumut de 2 miliarde de dolari pentru sprijinirea bugetului şi că va face investiţii de 18 miliarde de dolari în turism şi industrie. De asemenea, Comisia Europeană este dispusă să acorde un ajutor financiar de 500 de milioane de euro, însă doar în momentul în care acordul cu FMI va fi semnat.