Evenimentul ZileiPoliticaVerdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde

Verdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde

Verdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde
Candidata PSD la Capitală nu dorește decât să își mențină poziția fruntașă, în timp ce candidatul USB a forţat creşterea şi a pierdut, apreciază sociologii consultați de EVZ

Televiziunile de ştiri au început să organizeze, în prime-time, primele dezbateri între principalii candidaţi la Primăria Capitalei. Gabriela Firea (PSD) a fost prezentă la toate talkshow-urile, la fel ca şi Nicuşor Dan (USB). Cătălin Predoiu (PNL) a fost invitat mereu, dar, la prima discuţie, organizată de Digi 24, a preferat să lipsească. În schimb, Robert Turcescu (PMP), deşi aflat într- o poziţie bună în sondaje, a fost împiedicat să vină la dezbaterile de la Antena 3, B1 şi TVR – urmare a cererilor principalilor săi contracandidaţi. El a fost doar în platoul Digi 24, unde a avut o confruntare contondentă cu Gabriela Firea. Presa şi publicul activ în mediile sociale au făcut clasamente şi evaluări subiective ale dezbaterilor de până acum. În aceste condiţii, Evenimentul zilei a întrebat o serie de sociologi care va fi impactul electoral al confruntărilor televizate.


FOTO;Robert TurcescuBogdan Dospinescu: „Fiecare a avut obiectiv diferit în dezbateri”

„Cătălin Predoiu a urmărit să recupereze electoratul liberal pe care PNL l-a pierdut cu telenovela candidaturilor. A punctat decisiv prin lansarea provocării candidatului unic al dreptei. Gabriela Firea şi-a propus să îşi păstreze electoratul. De aceea nu a riscat. Nu a lăsat nimic din ce au spus contracandidaţii nepenalizat şi a fost singura care a relaţionat cu bucureşteanul obişnuit şi problemele sale, insistând pe soluţii punctuale. Nicuşor Dan şi-a propus să câştige electorat. A eşuat în primul rând din cauza imaturităţii: ezitant, încercând să îşi prindă contracandidaţii cu întrebări-capcană la care el a căzut în plasă.Robert Turcescu şi Daniel Barbu au contrastat cu restul candidaţilor, fiecare în logica candidaturii proprii, la dezbaterile la care au fost prezenţi”, a susținut consultantul politic Bogdan Dospinescu.


FOTO;Cătălin Predoiu Alfred Bulai: „Candidaţii n-au câştigat şi n-au pierdut semnificativ”

„Cele mai antrenante dezbateri electorale între principalii candidaţi pentru Capitală au fost cele de marţi şi luni. Este clar: până în acest moment, nu există un spectacol foarte semnificativ şi elementele spectaculoase lipsesc cu desăvârşire. Miza este mică. Moartea patronului Hexi Pharma a eclipsat întreaga campanie. Toţi candidaţii au ţintit propriile lor electorate. Cred că Nicuşor Dan a adus şi oarece dezamăgire printre bucureştenii nehotărâţi, care s-ar fi aşteptat la o prestaţie mai bună. Şi Gabriela Firea şi-a consolidat poziţia. Probabil că şi Cătălin Predoiu – având în vedere că a intrat ultimul în cursă – a crescut puţin”, a spus Alfred Bulai, sociolog.


FOTO: Nicuşor DanMarius Pieleanu: „Nicuşor Dan, prestaţii sub nivelul aşteptărilor”

„Personal, după cele două dezbateri electorale de la Antena 3 şi de la B1 TV, cred că Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au avut poziţii corecte. Surpriza a fost prestaţia slabă a candidatului USB. Potrivit sondajelor, el se bucură de o favorabilitate destul de ridicată. Ei bine, eu cred că acum nu o mai are. Motivul? Prestaţiile lui Dan s-au dovedit sub nivelul aşteptărilor, atât pentru electoratul domniei sale, cât şi pentru bucureştenii nehotărâţi, cărora candidatul USB ar fi trebuit să le trezească interesul. În diverse situaţii, el a dat impresia că nu se pregătise aşa cum ar fi trebuit. În concluzie, consider că Firea nu a pierdut şi a reuşit să-şi conserve electoratul. Aşadar, Firea îşi menţine primul loc în ierarhie. Dan are oarece pierderi, dar are timpul necesar să recupereze. Cred că Predoiu a crescut puţin şi, în prezent, se bate cu Dan pentru locul doi”, a declarat sociologul Marius Pieleanu pentru EVZ.

Mirel Palada: „Campanie anostă”

„Nu m-am uitat la dezbaterile electorale pentru că nu cred că vor influenţa votul. Campania este anostă, se cimentează disciplina de partid şi se adună voturile anti-sistem în jurul lui Nicuşor Dan. Am auzit diferite analize, părerea mea este că domnul Cătălin Predoiu se chinuie degeaba, sondajele îl poziţionează pe locul trei”, susține sociologul Mirel Palada.


Accesează: