Evenimentul Zilei > Politica > Verdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde
Verdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde

Verdictul sociologilor: Firea îşi conservă electoratul, Nicuşor Dan pierde

Candidata PSD la Capitală nu dorește decât să își mențină poziția fruntașă, în timp ce candidatul USB a forţat creşterea şi a pierdut, apreciază sociologii consultați de EVZ

Televiziunile de ştiri au început să organizeze, în prime-time, primele dezbateri între principalii candidaţi la Primăria Capitalei. Gabriela Firea (PSD) a fost prezentă la toate talkshow-urile, la fel ca şi Nicuşor Dan (USB). Cătălin Predoiu (PNL) a fost invitat mereu, dar, la prima discuţie, organizată de Digi 24, a preferat să lipsească. În schimb, Robert Turcescu (PMP), deşi aflat într- o poziţie bună în sondaje, a fost împiedicat să vină la dezbaterile de la Antena 3, B1 şi TVR – urmare a cererilor principalilor săi contracandidaţi. El a fost doar în platoul Digi 24, unde a avut o confruntare contondentă cu Gabriela Firea. Presa şi publicul activ în mediile sociale au făcut clasamente şi evaluări subiective ale dezbaterilor de până acum. În aceste condiţii, Evenimentul zilei a întrebat o serie de sociologi care va fi impactul electoral al confruntărilor televizate.


FOTO;Robert TurcescuBogdan Dospinescu: „Fiecare a avut obiectiv diferit în dezbateri”

„Cătălin Predoiu a urmărit să recupereze electoratul liberal pe care PNL l-a pierdut cu telenovela candidaturilor. A punctat decisiv prin lansarea provocării candidatului unic al dreptei. Gabriela Firea şi-a propus să îşi păstreze electoratul. De aceea nu a riscat. Nu a lăsat nimic din ce au spus contracandidaţii nepenalizat şi a fost singura care a relaţionat cu bucureşteanul obişnuit şi problemele sale, insistând pe soluţii punctuale. Nicuşor Dan şi-a propus să câştige electorat. A eşuat în primul rând din cauza imaturităţii: ezitant, încercând să îşi prindă contracandidaţii cu întrebări-capcană la care el a căzut în plasă.Robert Turcescu şi Daniel Barbu au contrastat cu restul candidaţilor, fiecare în logica candidaturii proprii, la dezbaterile la care au fost prezenţi”, a susținut consultantul politic Bogdan Dospinescu.


FOTO;Cătălin Predoiu Alfred Bulai: „Candidaţii n-au câştigat şi n-au pierdut semnificativ”

„Cele mai antrenante dezbateri electorale între principalii candidaţi pentru Capitală au fost cele de marţi şi luni. Este clar: până în acest moment, nu există un spectacol foarte semnificativ şi elementele spectaculoase lipsesc cu desăvârşire. Miza este mică. Moartea patronului Hexi Pharma a eclipsat întreaga campanie. Toţi candidaţii au ţintit propriile lor electorate. Cred că Nicuşor Dan a adus şi oarece dezamăgire printre bucureştenii nehotărâţi, care s-ar fi aşteptat la o prestaţie mai bună. Şi Gabriela Firea şi-a consolidat poziţia. Probabil că şi Cătălin Predoiu – având în vedere că a intrat ultimul în cursă – a crescut puţin”, a spus Alfred Bulai, sociolog.


FOTO: Nicuşor DanMarius Pieleanu: „Nicuşor Dan, prestaţii sub nivelul aşteptărilor”

„Personal, după cele două dezbateri electorale de la Antena 3 şi de la B1 TV, cred că Gabriela Firea şi Cătălin Predoiu au avut poziţii corecte. Surpriza a fost prestaţia slabă a candidatului USB. Potrivit sondajelor, el se bucură de o favorabilitate destul de ridicată. Ei bine, eu cred că acum nu o mai are. Motivul? Prestaţiile lui Dan s-au dovedit sub nivelul aşteptărilor, atât pentru electoratul domniei sale, cât şi pentru bucureştenii nehotărâţi, cărora candidatul USB ar fi trebuit să le trezească interesul. În diverse situaţii, el a dat impresia că nu se pregătise aşa cum ar fi trebuit. În concluzie, consider că Firea nu a pierdut şi a reuşit să-şi conserve electoratul. Aşadar, Firea îşi menţine primul loc în ierarhie. Dan are oarece pierderi, dar are timpul necesar să recupereze. Cred că Predoiu a crescut puţin şi, în prezent, se bate cu Dan pentru locul doi”, a declarat sociologul Marius Pieleanu pentru EVZ.

Mirel Palada: „Campanie anostă”

„Nu m-am uitat la dezbaterile electorale pentru că nu cred că vor influenţa votul. Campania este anostă, se cimentează disciplina de partid şi se adună voturile anti-sistem în jurul lui Nicuşor Dan. Am auzit diferite analize, părerea mea este că domnul Cătălin Predoiu se chinuie degeaba, sondajele îl poziţionează pe locul trei”, susține sociologul Mirel Palada.