Verdictul în procesul România-Ucraina se dă publicităţii pe 3 februarie

Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga (CIJ) a anunţat ieri că verdictul în cazul delimitării platoului continental al Mării Negre, dintre România şi Ucraina, va fi anunţat pe 3 februarie. România, în septembrie 2004.

Agentul României pentru CIJ, Bogdan Aurescu, a subliniat că până atunci verdictul este confidenţial şi că partea română va evita să facă orice previziuni, care ar fi „contraproductive“. Diferendul, cu o vechime de câţiva zeci de ani, priveşte stabilirea suprafeţei de platou continental şi de zonă economică exclusivă a României şi a Ucrainei, în regiunea de nord-vest a Mării Negre. Concret, verdictul CIJ va trasa o linie unică de delimitare a acestui platou.

Dincolo de miza politică - soluţia va clasa un diferend bilateral complex -, cea mai importantă miză rămâne cea economică. Zona disputată, care are o suprafaţă de 12.000 de kilometri pătraţi, conţine resurse de hidrocarburi aproximate la 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale şi 10 milioane de tone de petrol.

„Încercăm să propunem Ucrainei exploatarea economică în comun a zonei partajate de Curtea de la Haga, lucru care ar putea aduce avantaje ambelor ţări“, a declarat, ieri, ministrul de externe Cristian Diaconescu, citat de NewsIn. Diaconescu va face, la sfârşitul lunii, o vizită la Kiev, pentru o întâlnire bilaterală cu omologul său ucrainean, Volodimir Ogrîzko.

Verdictul vine la peste patru ani de la sesizarea CIJ de către România, în septembrie 2004.