Verdict pe caietele lui Cioran

Astăzi, justiţia franceză va tranşa litigiul dintre Simone Baulez, care spune că a găsit manuscrisele lui Cioran, şi Biblioteca "Jacques Doucet", care deţine drepturile asupra acestora.

Cui aparţin de drept manuscrisele lui Emil Cioran? Astăzi, justiţia franceză va tranşa litigiul dintre Simone Baulez, care spune că a găsit manuscrisele debarasând casa lui Cioran de la Paris, şi Biblioteca „Jacques Doucet“, instituţia care deţine drepturile asupra caietelor marelui scriitor român.

Incomodul Cioran, pentru care gândirea neavând preţ n-ar putea fi de vânzare şi care refuzase, în consecinţă, să primească Premiul Morand decernat de Academia Franceză, ar fi fost astăzi pus în situaţia de a-şi vedea manuscrisele scoase la licitaţie, evaluate la preţuri astronomice (peste un milion de euro) şi disputate în justiţie.

Peste 30 de caiete licitate Este vorba despre 12 caiete conţinând cinci versiuni pentru „Neajunsul de a te fi născut“ („De l’inconvénient d’être né“), 18 caiete reprezentând jurnalul intim ţinut de scriitor între 1972 şi 1980, purtând menţiunea „de distrus“, patru caiete cu versiuni ale textului „Ecartèlement“ şi trei caiete cu versiuni ale „Aveux et anathèmes“.   În decembrie 2005, editorul de la Gallimard al operelor lui Cioran observă că celebra casă de licitaţie Drouot pune în vânzare o serie de manuscrise inedite, ieşite la iveală în mod misterios, din moment ce în 1997, după moartea partenerei de viaţă a scriitorului, la inventarul făcut în apartamentul cuplului Cioran-Simone Boué nu fusese găsit niciunul dintre cele peste 30 de caiete scoase acum la licitaţie. În presa franceză, afacerea manuscriselor lui Cioran devine un subiect anecdotic cu iz poliţist, dar şi ocazia de a specula pe marginea profesionalismului legatarilor care au realizat inventarul lucrurilor din casa lui Cioran din strada Odeon nr. 21, înainte ca Simone Baulez, patroană a unei firme de debarasare, să aibă voie să golească locul de obiectele rămase, considerate neinteresante.

Cum Simone Baulez afirmă că a recuperat manuscrisele „împrăştiate pe jos“, se presupune că unul dintre lucrătorii săi le-ar fi descoperit în pivniţa locuinţei, necercetată de reprezentanţii Bibliotecii Doucet şi ai Ministerului Culturii. „Brocanteuza“ ar fi găsit, de asemenea, un bust de ghips al lui Cioran, desene şi tablouri inedite, o vază şi o comodă, stilul Louis Philippe, pe care l-a expus apoi în anticariatul său, ca birou al lui Cioran.

Se va face recurs

Astăzi, justiţia se va pronunţa în acest caz în care se înfruntă două opinii: pe un talger e principiul conform căruia cine găseşte o comoară este proprietarul ei, pe celălalt credinţa că, prin natura lor, dar şi prin voinţa partenerei de viaţă a scriitorului, caietele lui Cioran trebuie să rămână în domeniul public.

Contactată telefonic, Simone Baulez, cea care pretinde că a găsit manuscrisele, ne-a declarat că este încrezătoare în verdictul justiţiei, dar şi lucidă că bătălia în acest caz poate fi lungă: „Indiferent de decizie, cealaltă parte va face recurs“, a precizat Simone Baulez.

LA HUMANITAS

Cărţile filosofului s-au vândut într-un milion de exemplare   Editura Humanitas deţine drepturile de traducere pentru orice manuscris semnat Emil Cioran în curs de publicare. Cele 26 de titluri, publicate din 1990 încoace într-un tiraj total de 981.600 de exemplare, au fost vândute aproape în totalitate, potrivit Lidiei Bodea, director general al Editurii Humanitas. Caietele I-III au fost publicate în România într-un tiraj de 16.500 de exemplare.

Corespondenţă inedită

Editura Humanitas pregăteşte acum un volum inedit de corespondenţă a lui Cioran, „Scrisori către Wolfgang Kraus“, cu transcrierea şi stabilirea textelor originale, traducere din germană şi notă introductivă de George Duţu. „Suntem în corespondenţă şi sperăm să obţinem cât de curând acordul de la Centre National du Livre pentru continuarea „Îndreptarului pătimaş“, pe care-l vom publica în facsimil.   Nu e un manuscris din „lista“ brocanteuzei, aşa că îl vom putea publica fără să trebuiască să aşteptăm încheierea procesului“, a precizat pentru EVZ Lidia Bodea.

Aflând că, în 1990, cele 150.000 de exemplare ale primei ediţii postbelice a cărţii sale de debut, „Pe culmile disperării“, s-au epuizat în timp-record din librării, Cioran ar fi exclamat: „Era inevitabil să dobândesc o glorie postumă în Balcani!“.

Cioran a devenit unul dintre cei mai constant citiţi autori în România. Şi asta nu se datorează doar interzicerii sale vreme de cinci decenii, căci acelaşi lucru se întâmplă cu opera sa în întreaga lume.

TOP VÂNZĂRI   „Lacrimi şi sfinţi“, cea mai căutată

1. „Lacrimi şi sfinţi“ 2. „Pe culmile disperării“ 3. „Amurgul gândurilor“ 4. „Despre neajunsul de a te fi născut“ 5. „Antologia portretului“