Verdict final în dosarul „Fugii teroristului nr. 1 al României”. Curtea Supremă a demontat minciunile lui Omar Hayssam și ale prietenilor săi politici

Verdict final în dosarul „Fugii teroristului nr. 1 al României”. Curtea Supremă a demontat minciunile lui Omar Hayssam și ale prietenilor săi politici

Justiția a decis defi nitiv că Omar Hayssam a fost ajutat să fugă din România de frații săi și de un afacerist sirian. Este vorba de finalul unuia dintre cele mai mediatizate scandaluri din ultimul deceniu.

Trei judecători de la Curtea Supremă – Aida Popa, Magdalena Iordache și Mariana Ghena- au decis definitiv că sirianul Omar Hayssam, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru terorism, a fost ajutat să fugă din România în iunie 2006. Vinovați au fost găsiți: frații acestuia, Mukhles și Mahmoud Omar, care au fost condamnați la câte 5 ani de închisoare, în timp ce afaceristul sirian Mustafa Tartoussi, a primit 7 ani de închisoare.

Condamnarea a infirmat astfel toate scenariile lansate de Hayssam, care a trimis procurorii pe alte piste, și a negat constant că a părăsit România la bordul navei Iman T. Fuga sirianului din România, care era judecat în libertate, în baza unor acte medicale care atestau boli grave, pentru răpirea jurnaliștilor din Irak, a iscat unul dintre cele mai mari scandaluri de la noi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Demisiile de onoare

Trei șefi de servicii secrete -Radu Timofte (SRI), Gheorghe Fulga (SIE) și Virgil Ardelean (DGIPI) - și procurorul general al României, Ilie Botoș, au demisionat. În anchetă, procurorii DIICOT care au investigat acest dosar, al „fugii” teroristului, au fost implicați ofițerii SRI, care au refăcut traseul pe unde acesta a părăsit țara. Șapte ani mai târziu, în iulie 2013, Hayssam a fost adus în țară. Mass-media a speculat că teroristul a fost răpit din Siria de un comando al serviciilor secrete românești.

Traian Băsescu a explicat, anul trecut, într-un interviu pentru „România liberă”, că operațiunea de aducere în țară a lui Hayssam a început în 2008, după condamnarea lui la 20 de ani de închisoare. „În acel moment, el a devenit o prioritate pentru structurile de securitate, fiindcă este condamnat pentru terorism. Toți cei care reușesc să dispară înainte de condamnare devin o țintă pentru structurile de securitate, imediat ce sunt condamnați definitiv, pentru că îndeplinirea actului de justiție este esențial: sunt vreo 10-15 condamnați aduși în țară”, declara Băsescu.

Traseul Constanța - București

28 iunie 2006. Hayssam a fost la instanță, la procesul de terorism, apoi s-a întâlnit, la sediul City Center, cu mai mulți membri ai familiei sale. 29 iunie 2006.

● Fratele său, Omar Mukhles, pleacă cu un un Renault Laguna spre Constanța, pentru „verificarea și asigurarea traseului”.

● Hayssam și Omar Mahmoud au plecat pe traseul Voluntari – Lilieci – Ion Roată – Slobozia.

● Omar Hayssam a vorbit la telefonul său de pe raza comunei Voluntari, la ora 16.09. Cei doi s-au deplasat cu un BMW.

● Cei trei frați s-au întâlnit între Urziceni și Slobozia, după care Mukhles a revenit în București, iar ceilalți doi au mers spre Constanța.

● Hayssam a utilizat telefonul său mobil la ora 18.08, atunci când a trimis un sms către iubita sa, Violeta Pârvan.

● Hayssam și Mahmoud Omar au ajuns în zona Ovidiu din Constanța la ora 20.37, conform apelurilor efectuate de pe cartela telefonică a lui Mahmoud Omar.

● „De la această oră și până a doua zi la ora 0.05, Mustafa Tartousi a fost apelat de șapte ori de către Mahmoud“. 30 iunie 2006. Între orele 0.09 și 4.29, Tartoussi și Mahmoud au ținut legătura prin telefon, primul fiind localizat în zona și în incinta portului, inclusiv în zona de unde a plecat vasul Iman T.

● Omar Hayssam a fost preluat de către Tartoussi în intervalul orar 0.20 și 2.15.

● La ora 2.17, telefonul lui Mahmoud a fost localizat în incinta portului, când l-a apelat de mai multe ori pe Mukhles, care se afla în București.

Cum a fugit teroristul în Siria. Scenariile din 2006

Imediat ce s-a constatat în fața judecătorilor că Omar Hayssam nu este internat într-un sanatoriu la munte, așa cum susțineau avocații săi, au apărut speculații privind modul în care sirianul a părăsit țara. Astfel, au fost lansate mai multe ipoteze:

● Hayssam a plecat din România la bordul unei nave, după ce s-a fi îmbarcat clandestin. Acesta a fost și varianta lui Traian Băsescu. El a declarat în mai multe rânduri că acesta a plecat din România într-o navă care transporta oi.

● Omar Hayssam îi spunea procurorului Ciprian Nastasiu că a plecat cu avionul din România, de pe aeroportul „Otopeni”, și nu la bordul unui vapor, așa cum credeau anchetatorii. „Am plecat ca un domn, cu capul sus, îmbrăcat la costum, parfumat, aranjat”, susținea Omar Hayssam într-o înregistrare telefonică aflată la dosar.

● Un martor sub acoperire audiat în dosarul fugii lui Omar Hayssam a spus că „plecarea afaceristului din țară a costat câteva zeci de mii de euro”, sumă care a fost strânsă de frații afaceristului sirian de la comercianții arabi de legume și flori din București.

● O altă variantă care a circulat imediat după dispariția sirianului a fost aceea că a plecat din țară pe la Vama Giurgiu.

● De asemenea, anchetatorii au luat în calcul și varianta conform căreia Hayssam ar fi ieșit din România cu o mașină aparținând corpului diplomatic.

● Un alt zvon al anului 2006 îl dădea pe Omar Hayssam plecat din țară prin Ucraina.

● O altă variantă prezentată în presa vremii a fost aceea că sirianul a plecat de pe aeroportul Otopeni. Exista chiar și un martor care jură, sub protecția anonimatului, că înregistrările video ale momentului îmbarcării au ars într-un incendiu suspect. Imediat după plecarea sirianului ar fi avut loc un incendiu într-o încăpere a aeroportului în care erau depozitate CD-urile cu înregistrări.

● Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care a anchetat o vreme dispariția din țară a lui Omar Hayssam a publicat o carte care s-a dorit a fi o „bombă” electorală. În carte, el amesteca comerțul internațional de arme cu presiuni politice pentru rezolvarea cât mai grabnică a cazului Hayssam. Nastasiu a fost cel care l-a eliberat pe Omar Hayssam. Fostul procuror a fost cel care a probat cererea de judecare în stare de libertate a lui Omar Hayssam, în urma căreia sirianul a fugit din țară.

Cronologia fugii din România

29 iunie 2006. În timpul nopții, Tartoussi l-a preluat pe Hayssam şi l-a urcat la bordul navei cu puţin timp înainte de ora 02.00. Totul s-a făcut cu ştiinţa lui Yousef Tartoussi, vărul lui Mustafa, căpitanul navei Iman T. Acesta va da ulterior o declarație în care recunoaște totul.

30 iunie 2006. Poliţiştii de frontieră au efectuat controlul navei Iman T, în jurul orelor 02.00-03.00

● Ora 04.45. Nava Iman T a părăsit Portul Constanţa. 1 iulie 2006. Hayssam o sună de două ori pe iubita sa, Violeta Pârvan, și este localizat în zona de coastă, la nord de Istanbul.

● Mustafa Tartoussi a părăsit România în direcţia Beirut (Liban) şi apoi s-a deplasat în Egipt, unde a rămas în perioada 03 iulie – 29 iulie 2006.

5 iulie 2006. Iman T a ajuns în portul Alexandria (Egipt). Hayssam este așteptat de Mustafa Tartoussi, dar și cu fratele său, Omar Samir, care are cetățenie ruso-siriană, cu care seamănă foarte bine și care îi dă un pașaport.

9 iulie 2006. Hayssam se cazează la un hotel și se legitimează cu pașaportul fratelui său. Sună în România și vorbește de mai multe ori cu Violeta.

11 iulie 2006. Violeta vine în Alexandria, cu un avion cu escală în Atena, și se cazează la hotelul în care stă Hayssam.

● Hayssam schimbă camera din regim single, în double. 15 iulie 2006. Violeta Pârvan se întoarce în România.

16 iulie 2006. Iman T a plecat din portul Alexandria. La bord se urcă și Hayssam, ca membru al echipajului, sub identitatea Samir.

● Membrii echipajului l-au recunoscut ulterior după planșa fotografică.

18 iulie 2006. Iman T ajunge în Portul Tartous (Siria). Hayssam coboară de pe navă, iar căpitanul Yousef Tartoussi este schimbat.