În urma negocierilor purtate în ultima perioadă între sindicaliştii din Sănătate şi ministrul Eugen Nicolăescu, ieri a fost semnată o înţelegere care stabileşte acordarea mai multor sporuri şi creşteri de salariu.
Per total, acestea vor aduce venituri cu 35% mai mari în sistemul de sănătate, susţine preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu. „Din păcate, şi acum, ca şi altă dată, vom primi banii în două tranşe, în martie şi în septembrie 2009“, mai spune liderul sindical.
Creşteri în două tranşe, din martie şi septembrie
Mai exact, acordul semnat ieri prevede o majorare salarială pentru doctori, asistenţi medicali şi infirmiere, de anul viitor, în două etape, cu minimum 20% la cei care au salariile cele mai mici. Restul angajaţilor vor primi, în medie, o creştere de 10%. Grila degresivă pentru fiecare categorie în parte urmează să fie definitivată de specialişti până pe 15 decembrie.
Pe lângă salariile mărite, angajaţii vor primi prime şi bonusuri care vor aduce venituri cu 35% mai mari. În prezent, un asistent începător are un salariu de 700 de lei pe lună, iar unul cu experienţă, 1.500 de lei. Medicii rezidenţi au salarii de la 900 de lei, iar cei cu vechime, în jur de 2.200 de lei. Infirmierii câştigă şi ei între 600 şi 800 de lei pe lună. „Chiar dacă nu am reuşit să obţinem 50%, şi cei 35% aduc o creştere importantă“, consideră preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu.
Spor de 15% pentru prevenirea bolilor
Printre sporurile oferite se numără cel de prevenţie, care creşte de la 11 la 15 la sută, şi va fi extins pentru toţi salariaţii din Sănătate. „Pentru că îi învaţă pe oameni cum să se ferească de boli, medicii şi asistentele vor primi aceste sporuri de prevenţie. În total, vor exista 70.000 de beneficiari ai acestui tip de spor“, a explicat Marius Petcu.
Cât îi priveşte pe medicii şi pe asistentele care nu ştiu să comunice cu pacientul, liderul sindical consideră că este obligaţia administraţiei spitalelor să înveţe personalul medical cum să se poarte cu bolnavii.
Trei prime de stabilitate, una de vacanţă
La sporul de prevenţie se adaugă şi alte bonusuri, cum ar fi primele de stabilitate şi cele de vacanţă. În ce priveşte prima de stabilitate, acordată, printr-un act normativ din 2006, de două ori pe an, va fi dată, potrivit acordului, de trei ori pe an. Totodată, prima de vacanţă va fi acordată tuturor salariaţilor, ea reprezentând un salariu de bază. Primele de stabilitate, la fel ca şi cele de vacanţă, vor echivala cu salariul pe o lună şi ar putea varia între 600 şi 2.000 de lei. Acordul mai prevede şi acordarea unor facilităţi de la 1 ianuarie, prin completarea investigaţiilor clinice şi paraclinice gratuite pentru angajaţii din Sănătate. Ministrul Sănătăţii şi liderul Federaţiei Sanitas au afirmat că vor susţine în parlament o îmbunătăţire a finanţării acordate sistemului sanitar.
„Legea bugetului este aprobată, în prezent, doar de guvern. Vom încerca să cerem parlamentului depăşirea pragului de patru la sută din PIB pentru Sănătate, să ajungem spre cinci procente“, a afirmat Marius Petcu. Ministrul Eugen Nicolăescu a spus că eforturile depuse pentru semnarea acordului duc la o serie de creşteri salariale, care transmit un „semnal serios“ celor care lucrează în sector, pentru a nu mai pleca în străinătate.
Eugen Nicolăescu, ministrul sănătăţii: " Vrem să le dăm un semnal celor care lucrează în Sănătate că ne îngrijorează că ne pleacă medici şi asistenţi din ţară. Trebuie să-i determinăm să rămână să muncească în România. " Marius Petcu, preşedinte Sanitas: " Chiar dacă nu am reuşit să obţinem 50%, şi cei 35% aduc o creştere importantă. În total, 70.000 de angajaţi din Sănătate vor primi sporuri pentru că îi învaţă pe pacienţi cum să prevină boli. "