În primele nouă luni s-au încasat la buget 135,9 miliarde de lei, în creștere cu 5,7% față de aceeași perioadă de anul trecut. Evoluția pe segmente este însă destul de dezamăgitoare. Astfel, veniturile din TVA au înregistrat o creștere nominală de numai 0,8%, la nouă luni, ca urmare a evoluției slabe a consumului.
În comunicatul Finanțelor se precizează chiar că, în luna septembrie, încasările din TVA au scăzut față de aceeași lună din 2013, dacă se iau în calcul și rambursările. Creșterea încasărilor din impozit pe venit a fost de numai 2,5%, la nouă luni, în termeni nominali, ceea ce arată că economia încă suferă. Veniturile slabe în zonele unde nu au existat majorări de taxe pot fi un indiciu că evaziunea nu a scăzut în ultimul timp. Mai mult, dacă statul nu reducea cheltuielile cu investițiile, cu peste trei miliarde de lei, și deficitul bugetar ar fi avut de suferit. Însă, diminuând drastic cheltuielile cu investițiile, autoritățile au reușit să afișeze după opt luni un deficit de numai 0,24% din PIB.
Creșteri pe baza taxelor majorate
Capitolele unde bugetul a înregistrat venituri ceva mai mari la nouă luni au fost contribuțiile sociale, datorită majorării salariului minim, dar și a introducerii contribuților la sănătate pentru chirii. Astfel, la contribuțiile de sănătate creșterea de încasări de la un an la altul este de peste 1,8 miliarde de lei. De asemenea, din majorarea accizelor încasările la buget au crescut cu circa 1,7 miliarde de lei.